Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Sopimukset ja veronmaksajat

Olen Arto Sepposen kirjoituksen (PL 13.3.2021) kanssa yhdessä asiassa samaa mieltä. Minäkin jaan huolen kaupungin roolista sopimuskumppanina.

Kaupunki käyttää veronmaksajien rahoja sopimuksia tehdessään. Niitä pitäisi käyttää vastuullisesti ja muistaa keiden rahoja ne ovat.

Tässä muutamia esimerkkejä, jotka osaltaan kertovat, että aihetta huoleen on.

”Iglu”-sopimuksessa veronmaksajille jäi vajaan miljoonan lasku käteen ilman mitään konkreettista.

Veturitallit rakennettiin suureellisesti kauppakeskuksen toivossa. Olisiko kannattanut odottaa, että kauppakeskusneuvottelut olisi saatu maaliin asti? Nyt tilojen ”tuotto” tapahtuu verovaroin.

Entisen kaupunginjohtajan Turusen kanssa tehty sopimus työnteon kieltämisestä ja samalla korkean palkan maksamisesta lähes puolentoista vuoden ajalta, ei sekään ollut vastuullista verovarojen käyttöä.

Wasa Groupin kanssa tehtyyn sopimukseen johtanut kilpailutus tehtiin ennätysvauhdissa. Otettiinko urheiluseurat suunnitteluun mukaan ennen päätöksiä? Unohtuiko mikä on hintalappu veronmaksajille? Jokainen tunti, jolloin hallissa liikkuvat koululaiset, maksaa noin 200 euroa kaupunkilaisten rahaa ja hintalappu kasvaa mikäli hallissa ei pystytä järjestämään opetussuunnitelmassa olevia talviurheilulajeja tai uintia, suunnistusta ym. Nyt ongelmaksi ovat muodostumassa urheiluseurojen taloudet, jotka eivät kestä vuorohintoja. Ei kai noitakin yritetä kaataa veronmaksajien maksettaviksi?

Muraalista viljasiilojen kylkeen jouduimme maksamaan taiteilijalle sopimuksen mukaisen palkkion tehdystä suunnittelutyöstä. Unohtui vain varmistaa, että muraalin saa kyseiseen paikkaan toteuttaa!

Itäratahanke, jonka suunnitteluhankeyhtiön rahoittamiseen olemme antaneet alustavan lupauksen sisältäen mahdollisten poisjäävien kuntien maksuosuuksien yhteisvastuun. Tämäkin ilman omia kaupunkiamme konkreettisemmin koskevia reunaehtoja, joita ilman muuta pitäisi asettaa oman paikkakunnan etujen nimissä. Tästäkin varmasti on hankala enää vetäytyä tai ryhtyä omista vaatimuksista neuvottelemaan, kun maine luotettavana sopimuskumppanina voisi vaarantua.

Nyt me sopimuksella vaikeutamme Veturitorin hyödyntämistä niiltä tahoilta, jotka ovat sen kustannuksiinkin olleet osallistumassa ja ovat edelleen.

Nämä esimerkit kertovat, että kaupungin maine sopimuskumppanina on vaarantunut, mutta lähinnä veronmaksajien, meidän tavallisten pieksämäkeläisten näkökulmasta.

Kaupungin kanssa sopimuksen tehneet siis kiittävät ja kuittaavat!

Vihreiden kaupunginvaltuutettu