Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Itä-Suomi tarvitsee Diakin Pieksämäen kampukselta valmistuvia

Me allekirjoittaneet tahot olemme huolissamme mahdollisista suunnitelmista Diakonia-ammattikorkeakoulun Pieksämäen kampuksen lakkauttamiseksi.

Itä-Suomi on väestörakenteeltaan Suomen nopeimmin vanheneva alue. Jo nyt on sosiaali- ja terveysalan osaajien tarve korkea väestörakenteesta johtuen. Lisäksi Pieksämäellä toimiva useamman maakunnan kehitysvammahuollosta vastaava erityishuoltopiirin kuntayhtymä Vaalijala on alueen merkittävä sosiaali- ja terveysalan työllistäjä ja osaamiskeskus. Myös kirkollisen työn koulutetuille osaajille on Itä-Suomessa tarvetta. Seurakuntien työvoiman turvaamisessa Pieksämäen yksikkö on ollut avainasemassa. Kaikkiaan DIAKin kouluttamien ammattilaisten tarve kasvaa tulevaisuudessa. Samoin lisääntyy jo työelämässä olevien osaamisen päivittäminen ja kehittäminen jatkuvan oppimisen hengessä.

DIAKin Pieksämäen kampuksella kouluttamat sosiaali- ja terveysalan sekä kirkollisen työn ammattilaiset ovat kriittinen osa Itä-Suomen työvoiman saatavuutta. Kampuksen lakkauttaminen aiheuttaisi merkittävän riskin työvoiman saatavuudelle jo ennestään haastavassa tilanteessa ja jättäisi merkittävän aukon alan osaamiselle ja kehittämiselle koko itäiseen Suomeen. Pieksämäen yksikön laajan kehittämis-, tutkimus- ja hanketoiminnan merkitys Itä-Suomen sote-toimijoille ja muille oppilaitoksille on huomattava.

Pieksämäen kampuksen lähiympäristön paikkakunnat pystyvät tarjoamaan valmistuville työtä nopeasti ja mahdollistamaan työllistymisen omalle alalle opiskelupaikkakunnalle tai lähialueille. Tämä on monelle opiskelijalle vahvasti merkityksellinen seikka koulutuspaikkaa valittaessa.

Me allekirjoittaneet olemme sitoutuneita myös panostamaan yhteistyön kehittämiseen ja kampuksen toimintaan yhdessä ja kukin omalta osaltamme. Erilaiset hankerahoitusmallit, edunvalvonta, mahdollinen työelämäprofessuuri tai erilaiset toimenpiteet oppimisympäristöjen kehittämisessä, harjoittelupaikkojen organisoinnissa, ulkomaalaisten opiskelijoiden kotoutumisessa tai työelämäyhteistyössä ovat kysymyksiä, joissa koko alueen keskeiset toimijat voivat olla mukana yhdessä ammattikorkeakoulun johdon kanssa. Hiekanpään kampusta on mahdollista laajassa eri toimijoiden yhteistyössä kehittää valtakunnallisesti merkittäväksi alan osaamiskeskittymäksi tulevaisuudessa. Tässä työssä me kaikki haluamme olla mukana.

Pentti Mäkinen

maakuntajohtaja

Etelä-Savo

Seppo Häkkinen

piispa

Mikkelin hiippakunta

kuntayhtymän johtaja

Essote

Ilkka Jokinen

kuntayhtymän johtaja

Vaalijala

Teppo Leinonen

toimitusjohtaja

Etelä-Savon kauppakamari

aluejohtaja

Etelä-Savon yrittäjät

maakuntajohtaja

Pohjois-Savo

piispa

Kuopion hiippakunta

vt. kuntayhtymän johtaja

Sosteri

kaupunginjohtaja

Pieksämäen kaupunki

toimitusjohtaja

Kuopion alueen kauppakamari

toimitusjohtaja

Savon Yrittäjät