Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päättäjä vai peesaaja?

Kuntavaaliehdokas Anna-Maria Kovanen heitti katkeran oloisen tekstin Pieksämäen hullu hallintosääntö 25.2. Pieksämäen Lehteen. Voisi jopa luulla että hän on itse päätöksentekoon pettynyt viranhaltija. Ehkä hän on kuitenkin empaattinen kokoomuslainen. Sellaisiakin on.

Kovanen luottaa sokeasti viranhaltijoihin, mutta niin se on, että kaikki he ovat toistaiseksi vielä ihmisiä ja tekevät inhimillisiä virheitä. Tulevaisuudessa voi olla robotteja, jotka tekevät epäinhimillisiä virheitä, mutta ei vielä.

On tärkeää, että kuntalaisten omat näkemykset tulevat huomioiduksi meidän päättäjien kautta. Siksi meitä ehdokkaita äänestetään ja päätöksentekijöiksi valitaan. Sokea luottamus viranhaltijoiden päätöksiin kostautuu. Eipä olisi hoitajavastaanottoja Virtasalmella tai Jäppilässä jos olisi aikoinaan vain hyväksytty valmis esitys. Kehitysvammaisilta olisi leikattu päivätoimintaa - viipale elämästä pois - jos sokeasti olisimme luottaneet viranhaltijoihin.

Me päättäjät olemme kuntalaisten virallisesti valitsemia edustajia päätöksentekoon. Kovanen vaikuttaa haluavan päättäjäksi sillä ajatuksella, että mitään ei tarvitse päättää vaan hyväksytään kaikki asiat viranhaltijoiden tahdon mukaan. En oikein ymmärrä mitä yksikään kuntavaaliehdokas tällä mallilla haluaisi. Kavereita korkeilta paikoilta? Statusta kuntalaisten silmissä? Vai kenties oman selkääntaputtelujengin, että tehtiinpäs taas jotain päätöksiä, juteltiin mukavia ja kivaa oli?

Se, että hallintosääntöä muutettiin, johtui siitä, että viranhaltijat tekivät mm. lainvastaisia valintoja, kuten Kerttulan johtajan kohdalla. Ilmeisesti Kovasen mielestä se, että viranhaltija tekee jopa laittoman virkavalinnan valitsemalla hakuehdot täyttämättömän hakuehdot täyttävän ohitse, antaa jotenkin paremman viestin kunnasta työnantajana. Ilmeisesti on pöljää, että kriteerit ovat selkeät ja niitä noudatetaan oikeudenmukaisesti.

En hoksaa, mitä operatiivisia toimintoja yksittäiset lautakunnan jäsenet ovat halunneet järjestellä, kuten Anna-Maria kovanen vihjaa. Ihan varmasti monesta asiasta on keskusteltu ja pyydetty lisätietoja, kun on oltu epätietoisia. Niin pitää tehdä, jotta tietoa saa. Ja tosiaan, on sitä joskus jopa esitetty kritiikkiä. Ajatella!

Opetuslautakunnassa on varmastikin ollut oma päätöksentekokulttuurinsa. Perusturvalautakunnassa on ollut vallalla iät ja ajat kulttuuri, jossa viranhaltija tekee päätökset, toteuttaa ne ja tuo vasta sitten tiedoksi lautakunnalle. “Hullu hallintosääntö” kaivannee yhä hiomista tulevina vuosina, kun päätöksentekoa palautetaan kuntalaisille.

Kehaisen tässä lopussa (olen näin tehnyt aiemminkin) Paula Tiihosta, joka on tuonut kokouksiin pykälän “Perusturvajohtajan katsaus ajankohtaisista asioista”. Tällaista ei olisi voinut kuvitellakaan edellisen sotejohtajan kohdalla. Olen ollut havaitsevinani viranhaltijoissa sovittelevampaa asennetta ja kärsivällisyyttä heidän avatessaan ihan oikeasti asioita meille päättäjille. Sillä sitä on yhteistyö.

vasemmistoaktiivi ja päättäjä - ei peesaaja