Mielipide: Ontuva keppihevonen

Jani Hirvonen

”Sinun ei tarvitse olla vammainen välittääksesi saavutettavuudesta”.

Aloitan raapustukseni kahdella virkkeellä Invalidiliiton kuntavaaliteemasta. “ Jokaisella onoikeus esteettömiin ja saavutettaviin lähipalveluihin. Yhdenvertaisuus ja osallisuus on huomioitava kaikessa kunnan päätöksenteossa.” - Invalidiliitto ry

Saavutettavuus on itselleni näissäkin kuntavaaleissa yhtenä pääteemana, eli keppihevosena. Kohta 18 vuotta maailmaa vesirajan korkeudelta tarkkailleena ja pyörätuolilla pörränneenä joutuu toteamaan, notta siinä on paljon vielä jäljellä työsarkaa. Avaan tässä kirjoituksessa nyt saavutettavuutta ainoastaan esteettömyyden osalta.

Aloitan siis kysymällä, onko sinusta Pieksämäellä huomioitu esteettömyyttä riittävästi? Käytän yhtenä surullisena esimerkkinä veturitorin hissiratkaisua, itsestäänselvyyttä joka toteutettiin uudistettuun tilaan jälkiasennuksena. Jo rakennusaikana tiedettiin hissin tarpeellisuudesta ja sitä allekirjoittaneen lisäksi myös monelta muulta taholta tuotiin esiin. Miksi hissi sitten tehtiin vasta jälkiasennettuna, eikä tilojen rakennusvaiheessa ja miten jälkiasennetunkin hissin kohdalla onnistuttiin vielä tupeksimaan sen sisäänkäynti? Väitän myös, jos hissi olisi tehty rakennusaikana olisi se ollut edullisempi ja toimivampi. Ei esteettömyyden toteuttaminen oikeasti ole niin vaikeaa, tietoa löytyy kirjoittamalla hakusana Googleen ja lisäksi on meitä perstuntumaa omaavia jotka kyllä avaavat asiaa käytännön tasolla. Kustannuksistakaan se ei voi olla kiinni esimerkiksi luiskien osalta, koska jos olisi niin jätetään sitten ne rappusetkin tekemättä, mitäs me rappusilla, kun onhan meillä tikapuut.

Esteettömyys on ollut hieno keppihevonen useissa kuntavaaleissa ja sillä yritetään ratsastaa äänestäjien selkään myös näissä, se ei kuitenkaan ole huono asia. Valitettavasti joudun kertomaan, ettei esteettömyyttä osata arvostaa äänestäjien kohdalla, jos niin olisi en joutuisi kirjoittamaan aiheesta, eli ääniä ei sillä laariin sada. Sikäli mielenkiintoista, koska lupaan meidän kaikkien tarvitsevan esteettömyyttä jossain kohtaa elomme kaarta, johtuu se sitten sairaudesta, tapaturmasta, tai sitten ihan vain ikääntymisestä. Luota minuun kun sanon, notta yksi kops ohoh ja esteettömyyden merkitys kasvaa kummasti kenen tahansa elämässä. Kunnan tehtävä nyt on yksiselitteisesti huomioida kaikkien kuntalaisten osalta palvelujen saavutettavuus ja kunnan tilojen esteettömyys, luottamushenkilöiden tehtävä on varmistaa ettei viranhaltijoilta ole kyseiset seikat “unohtuneet”.

Lopuksi ne ruusut, eli nallekarkit. Pieksämäellä on uusia luontokohteita joissa esteettömyys on huomioitu ja henkilökohtaisesti olenkin kehunut kohteita enemmän kuin itseäni ja se on paljon se. Kyseiset kohteet osoittavat myös sen, notta esteettömyyttä voidaan ja ehdottomasti pitääkin hyödyntää kaupungin markkinoinnissa.

kuntavaaliehdokas (kesk.)

Esteettömyys on ollut hieno keppihevonen useissa kuntavaaleissa .

Kommentoi