Mielipide: Käsittämätön purkaus

Ilkka Seppä

Pieksämäen Lehti julkaisi lauantaisessa 13.2. numerossaan koko sivullisen paikallisten tapahtumajärjestäjien elinkeinon rajoittamista kannattavia kirjoituksia.

Käsittämättömän kokoinen kokoelma yksinoikeussopimusta ja kilpailun esteitä puolustavia perusteluja!

Käsittämätöntä vielä, että julkaisijana ovat kauppakamari ja joukko paikallisesti isojen yritysten johtajia omin allekirjoituksin. Eikö juuri näiden pitäisi päinvastoin puolustaa vapaata kilpailua ja vastustaa liiketoiminnan rajoittamista!

Nyt nämä tahot puolustavat Suur-Savon Osuuskaupan oikeutta yksinoikeudella säädellä kaupunkilaisten omalla taloudellisella vastuulla rakennetun Veturitorin käyttöä. Tämä yksinoikeus rajoittaa huomattavasti Veturitorille suunniteltujen, yleisölle suunnattujen, tapahtumien järjestämistä.

Kyllä Veturitorista olisi paljon muuhunkin kuin jäädä tyhjän panttina osuuskaupan tuulikaapiksi.

Kysymys on ilman oikeuttavaa perustetta syntyneestä pykälästä kaupungin ja Osuuskaupan väliseen vuokrasopimukseen koskien nykyistä Ukko-ravintolaa. Osuuskaupan vaatimuksesta sopimukseen liitettiin yksinoikeus myös vieressä olevan Veturitorin tapahtumien tarjoilusta. Kynnysvaatimuksena.

Kyllä Veturitorista olisi paljon muuhunkin kuin jäädä tyhjän panttina osuuskaupan tuulikaapiksi.

Sen mukaan tapahtumien järjestäjän on annettava tapahtumansa koko juoma- ja ruokatarjoilu Osuuskaupalle, tai maksettava provisio jokaisesta pullasta ja pullosta, jonka tapahtumassa myyvät.

Tästä yksinoikeudesta Osuuskauppa ei maksa korvausta kaupungille, eikä maksa myöskään vuokraa Veturitorista. Vain verottaa käyttäjiä.

Yksinoikeuden salliva pykälä kohdistuu suoraan tapahtuma- ja kulttuuriyrittäjiin ja harrastusyhdistyksiin. Rajoitus lohkaisee huomattavan osan tapahtuman kannattavuudesta, vaikka osuusliikkeen kokoisen yrityksen taloudessa tuo on kuin yksi hyttysen kakka. - Hiljattain lehdissä Suur-Savo kertoi, että Pieksämäki nosti selkeästi heidän vuositulostaan. Hyvä siis se.

Vuokrasopimusta rustatessa Osuuskauppa huomasi tietysti olevansa saletissa ja teki kuin muinainen gallialaispäällikkö. Kun hävinneet roomalaiset valittivat vaadittujen lunnaiden liiallisesta raskaudesta, päällikkö heitti vielä miekkansa punnuksien päälle ja totesi ”Voi voitettuja”.

Käsittämätöntä on, edelleen, mihin Suur-Savo tarvitsee tätä erikoista rahastuspykälää? Kirjoituksissa puheet menetettävistä työpaikoista tai menetettävästä ravintolasta ovat kuin Venäjän pelottelu EU:lle. Että Suur-Savo katkaisisi välinsä Pieksämäkeen ja vie ravintolansa ja kauppansa pois?

Pykälän keräämä tulo on takuulla niin vähäistä, ettei se voi olla sen perusteena. Onko sitten jonkin isomman ulkopuolisen kilpailijan pelko se todellinen syy? Onko sellainen vaara edes reaalinen?

Ehdotan, ulkoministeri Haaviston tapaan, että Suur-Savon Osuuskauppa vapauttaa Veturitorin tapahtumat tästä bonuspykälästä - yrittämisen esteenä ja moraalisesti kestämättömänä rajauksena.

Ja aloittaa yhteistoiminnan kaupunkilaisten toimijoiden kanssa kehittämään Veturintorin yhteistä ja yleistä käyttöä. Se tuottaisi kaikille enemmän.

yrittäjä, kulttuurituottaja

Kommentoi