Mielipide: Ukko Bistro&Delin vuokrasopimus muutettava

Else Kovanen

Ukko Bistro&Delin vuokrasopimus muutettava Pieksämäen lehdessä oli viime viikolla artikkeli Veturitorin ruoka- ja juomapalvelujen tuottamisesta (PL/11.2.2021), jossa käsiteltiin Ukko Bistro&Deli -ravintolan vuokrasopimusta. Sopimuksessa on vuokran suuruus määritelty ravintolan liikevaihtoon sidonnaiseksi.

Ensimmäinen virhe.

Toinen, pahempi, virhe on ollut hyväksyä vuokrasopimus, joka oikeuttaa Ukko-ravintolalle yksinoikeuden koko Veturitorilla järjestettävien tapahtumien ja tilaisuuksien ruoka- ja juomapalveluihin.

Paikallisten yrittäjien ja toimijoiden esittämissä kannanotoissa on tuotu esille, että yksinoikeus rajoittaa Veturitorin tapahtumien järjestelyjä ja on epätasa-arvoinen paikkakunnan omia toimijoita kohtaan.

Veturitorilla ei nykyisellään voi mitään järjestää esim. ostaen paikalliselta yritykseltä ruoka- ja juomapalvelut tapahtumaan. Kuinka Pieksämäen kaupungin päättäjät ovat voineet allekirjoittaa sopimuksen, joka suoraan estää tapahtumajärjestäjiä tukemasta kaupunkimme omia yrityksiä ja vaikeuttaa tapahtumien järjestämistä?

Pieksämäellä on tapahtumajärjestäjissä monipuolisesti innokkaita osaajia. Veturitori on hieno paikka toteuttaa tapahtumia. Olipa järjestäjänä tapahtumatuottaja, yhdistys, yksityishenkilö tai vaikka kaupunki, niin Veturitorilla on tilana monipuoliset mahdollisuudet mihin vaan; konsertteja, myyjäisiä, tansseja, kokouksia, juhlia, urheilutapahtumia... Mikä sitten estää näitä yksityis- tai yleisötilaisuuksista järjestämästä?

Se tuttu asia, raha. Tapahtumien pitäisi jollain keinoin tuodakin rahaa, jolla katettaisiin tapahtuman kuluja. Lipputuloilla se ei yksinään onnistu. Jos lippujen hinnat ovat korkeat, niin siellä Veturitorilla haahuilee pari hassua ihmistä ja se niistä tuloista sitten.

Olen perehtynyt Veturitorin yksinoikeusasiaan järjestäessäni messuja työtehtävissäni Pieksä ry:llä. Emme saaneet laittaa omaa pientä kahvilaa messukävijöille. Emme voineet tarjota sisältä messuosastopaikkaa yritykselle, joka olisi myynyt paikan päällä syötäväksi tarkoitettuja tuotteita. Vuokrasopimuspykälä aiheutti haastetta meillä, puhumattakaan vaikeuksista muilla tapahtumajärjestäjillä.

Vaikeaksi on tehty minkäänlaisten kissanristiäisten järjestäminen Veturitorilla. Tai helppoahan on järjestää mitä vaan. Taloudellisesti kannattavaa, tai edes kuluja kattavaa, tapahtumaa on Veturitorilla vaikea saada aikaiseksi.

Usein toivotaan, että tapahtumaan olisi vapaa pääsy. Hienoahan olisi, että osallistuminen ei jäisi lipun hinnasta kiinni. Joidenkin tapahtumien osalta vapaa sisäänpääsykin järjestyisi, mikäli rajoituksia ruoka- ja juomapalveluille ei olisi. Tapahtuman tuloja voisi kerryttää tapahtumajärjestäjän toimesta ruoka- ja juomamyynnillä.

Yksinoikeuden poistamisen myötä uskoisin myös Veturitorin vuokrauskalenterin täyttyvän tiuhempaan kuin ennen. Olisi kaupungille taloudellistakin hyötyä, että Veturitori ei toimisi ainoastaan Prismaan kulkevien oikaisevana kulkureittinä, jonka ylläpidon kaupungin veronmaksajat maksaa. Varmuutta kun ei ole, että paljonko tuloja Ukko Bistro&Delin tuloihin sidottuina vuokranmaksuina milloinkin tulee.

Kaunis ja vehreä kaupunki meillä jo on. Koirapuistokin pian. Poleenin tarjontaa kulttuurin ystäville. Uusi yläkoulu Hiekanpäässä teineille ja Naarajärvellä uusi päiväkotikoulu pienemmille. Vedenjakajareitistö ulkoilijoille. Yrityksiä ja palveluja monipuolisesti. Hienot Veturitallit.

Tapahtumia tulisi myös olla, että ei tarvitse aina muualle viihteen perässä lähteä. En ole ainoa, jonka mielestä Suur-Savon Osuuskaupan Ukko–ravintolan vuokrasopimuksesta pitää yksinoikeuspykälä poistaa ja mahdollistaa tapahtumien järjestäminen. Me pieksämäkeläiset haluamme, että täällä viihtyvät niin kuntalaiset kuin turistitkin.

Tiedä vaikka joku ihminen muualtakin tänne muuttaisi, kaiken jo olemassa olevan hyvän lisäksi vaikka sitten monipuolisten tapahtumien innoittamana.

Kunnallisvaaliehdokas, vas (sit.)

Pieksä ry:n toimistosihteeri

Kommentoi