Pääkirjoitus: Tuleviin vuosiin täytyy ryhtyä jo varautumaan

Pieksämäen viime vuoden tilinpäätöksen ennakkotiedot lupaavat lisää ylijäämää kaupungin taseeseen. Kun aikaisemman neljän miljoonan euron ylijäämän lisäksi tulee viime vuodelta viisi miljoonaa, niin Pieksämäen kaupungilla yhdeksän miljoonan euron puskurivarasto pahan päivän varalle. Se on hyvä, sillä niitä pahoja päiviä on edessä paljon. Helppoja aikoja ole luvassa, eikä näköpiirissä.

Paljon viime vuoden ylijäämää selittää valtion koronatukipaketti, josta myös Pieksämäki sai oman mukavan osansa. Myös verotuloja tuli viime vuonna ennakoitua enemmän. Oma tärkeä osansa on myös kaupungin toiminnalla, sillä menossa on ollut useampikin talouden tasapainotusohjelma ja menopuoli on pysynyt hyvin kurissa. Tulos on useiden tekijöiden summa.

Kyyti kuitenkin jatkossa kylmempää kun samanlaisia tukipaketteja ei enää ole valtion puolelta välttämättä tulossa. Samaan aikaan väki vähenee ja vanhenee myös Pieksämäellä, jolloin myös verotulot laskevat.

Seuraavissa kuntavaaleissa valittaville uusille valtuutetuille ei ole varmasti luvassa mitenkään helppoja aikoja, eikä niitä kovin mieluisia päätöksiä tehtäväksi. Kuntatalouden kurissa pitämiseksi joudutaan varmasti tekemään vaikeita ratkaisuja, vaikka taseessa oleva ylijäämä tuokin helpotusta muutaman vuoden ajaksi. Talouden alijäämäksi on ennakoitu neljä miljoonaa euroa seuraavalle neljälle vuodelle.

Kommentoi