Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Herätys nuorten vanhemmat ja aikuiset!

Vaikka yhä useampi nuori on raitis, on päihteiden kokeilu ja käyttö edelleen yleistä nuorten keskuudessa. Usein ajatellaan, että päihteiden pariin ajautuu nuoret, joilla taustalla on huono-osaisuutta tai haasteita elämässä muutenkin, mutta päihteitä käyttää myös ihan tavalliset nuoret.

Keskusteluissa nuorten kanssa törmätään päihdemyönteiseen asenteeseen, eikä päihteiden käyttöä nähdä pahana asiana. Esimerkiksi kannabiksen ajatellaan olevan melko vaaraton luonnontuote.

Huoli alaikäisten nuorten päihteidenkäytöstä nousee esille useissa eri yhteyksissä, josta on myös uutisoitu alueellamme. Erityistä huolta nostattaa alaikäisten, jopa alle kymmenenvuotiaiden alkoholin, huumausaineiden tai lääkkeiden päihdyttävä käyttö.

Päihteitä on helposti saatavilla myös pienemmillä paikkakunnilla. Katukaupasta ja internetistä voi ostaa eri aineita jopa välittömästi. Tarkkaa tietoa ei ostajilla aineista ole, ja ne voivat olla sisällöltään mitä tahansa.

Joillakin nuorilla kokeilut liittyvät seikkailunhaluun, jolloin käyttö jää muutamaan kertaan. Toisilla se voi johtaa kohti päihdekierrettä, joka pahimmillaan päätyy elämänhallinnan menettämiseen ja jopa elämän päättymiseen. Päihteet vaikuttavat nuoren kasvuun ja kehitykseen sekä altistavat riskikäyttäytymiselle ja rikollisuudelle.

Mielenterveysongelmat ja päihdekäyttö liittyvät usein vahvasti toisiinsa, joka tekee asiasta entistä monimutkaisemman. Tuleeko nuori itse miettineeksi, miten esimerkiksi rikosmerkintä vaikuttaa tulevaisuuteen koulutusta tai työpaikkaa hakiessa?

Miten voimme yhdessä ehkäistä nuorten hakeutumista päihteiden pariin? Osoitetaan nuorelle eri tavoin, että hän on tärkeä ja arvokas, sellaisena kun hän on. Ollaan kiinnostuneita nuoren asioista, arjesta ja tekemisestä, ja muistetaan kysyä mitä hänelle kuuluu sekä tiedetään missä ja kenen kanssa nuori viettää aikaansa.

Nuoren tukeminen koulunkäynnissä, harrastuksissa ja elämän eri nivelvaiheissa on myös tärkeää. Yhdessä sovitut turvalliset rajat ja pelisäännöt antavat nuorelle tunteen siitä, että hänestä välitetään. Avoin keskustelu nuoren ajatuksista, kokemuksista tai tiedosta päihteitä kohtaan antaa ymmärrystä nuoren ajatus- ja kokemusmaailmasta sekä antaa tunteen siitä, että kaikista asioista voi keskustella.

Meistä jokainen voi olla nuorelle läsnä oleva ja turvallinen aikuinen!

Savojen päihdefoorumin puolesta

erityisasiantuntija

Riippuvuustyön kehittämisyksikkö

Kirkkopalvelut