Hei me päätetään!

26.11. Paula Tiihonen täräytti tiukan vastauksen kirjoitukseeni johtavan ylilääkärin valinnasta. Täräytän siihen vastauksen! Tässä en tietystikään edusta koko lautakuntaa, vain itseäni.

Valtaa on vahvasti vuosien saatossa siirretty viranhaltijoille kautta koko kaupungin. Hallintosääntö, tuo kuntalaiselle melko vieras pykäläviidakko, määrää päätöksenteossa.

Kuten Tiihonen ilmaisee, hallintosäännön mukaan hänellä on päätäntävalta johtavan ylilääkärin viran täytöstä. Sen sijaan kriteerien muuttamiseen hänellä ei ole. Sote-johtajan mainitsema perusturvalautakunnan 2013 tekemä päätös kriteereistä on yhä voimassa. Tiihonen keikutteli kriteerejä siis ilman erillistä päätöstä. Tähän halusimme lautakunnassa selvyyttä, kun hallitukselle pallon heitimme.

Voisi luulla, etteivät kriteerit erityisemmin muuttuneet. Paitsi että. Kelpoisuusehdoiksi määriteltiin 2013 “yleislääketieteen erikoislääkäri tai muu tehtävään soveltuva erikoislääketieteen pätevyys tai laillistettu lääkäri, riittävä johtamiskoulutus tai -taito”. Viesti on, että ensisijaisesti haetaan yleislääketieteen erikoislääkäriä, toissijaisesti muuta erikoislääkääriä. Jos ei löydy niin riittää laillistettu lääkäri. Nyt kriteerit oli käännetty niin, että pelkkä laillistetun lääkärin tutkinto ja käytännössä osoitettu johtamistaito riittää. Muu on plussaa. Eli rivien välissä oli viesti, ettei ihan kaikkien kannata hakea, meillä on jo sopiva mielessä. Vaikka virkaan valittu Aino Rubini olisikin sopiva johtajaksi, tällainen haiskahtaa kriteeriräätälöinniltä, eikä ole minusta moraalisesti oikein vaikka olisi laillista.

Paula Tiihonen toivoo meiltä - kröhm - päättäjiltä ajatuksenlukutaitoa. Hän sanoo vastineessaan, että kukaan ei ollut häneen suoraan yhteydessä asiasta. On aika vaikeaa kysellä asioista, joita ei tiedä olevan. Kokeilkaa vaikka! Hakuilmoitus huomattiin kuntarekrystä. Hakuaika oli jo loppumetreillä, joten tuli kiire pistää kokous pystyyn. Kun pyysimme Paula Tiihosta mukaan kokoukseen perustelemaan asiaa avoimesti kaikille, ei hän suostunut. Perusteluna tämä suora lainaus: “kokouksessa yritettiin vaikuttaa päätöksentekooni.” Tämä selventää hieman; Paula Tiihosella lienee itsellään ajatuksenlukulahjoja. En tiedä miten muuten hän kokoukseen osallistumatta tällaiseen päätelmään olisi tullut, kuin yliluonnollisilla taidoilla. Lauseesta voi päätellä, että ilmeisesti mahdollisuuksia vaikuttaa olisi jopa ollut. Ihan ilman kiristyksiä ja uhkailuja, jotka eivät todellakaan kuulu kenenkään työkalupakkiin. Toisaalta, onhan se ennenkuulumatonta, että demokraattisilla vaaleilla valitut poliittiset päätöksentekijät haluavat vaikuttaa kuntansa päätöksiin!

Mitä meille - kröhm - päättäjille sitten jää? Jää leimasimen osa ja kuntalaisten, joskus rajun, kritiikin vastaanottaminen asioista joihin emme ole vaikuttaneet. Hallintosääntöä päivitetään, joten nyt on valtuutettujen aika ottaa vastuuta.

On aika vaikeaa kysellä asioista, joita ei tiedä olevan.

Kuten Rage Against the Machine asian ilmaisee: Take the Power Back!

vasemmistoaktiivi ja - kröhm - päättäjä