Kolumni: Myös miestenpäivä saisi olla kalenterissa

Kari-Pekka Issakainen

Kari-Pekka Issakainen

Koko vuosi on täynnä kaikenlaisia teemapäiviä. Ja kaikenmoisia. Suurin osa niistä menee ohi ihan huomaamatta. Niin kuin esimerkiksi se, että viime maanantaina oli Kansainvälisen suvaitsevaisuuden päivän lisäksi myös Nappipäivä. Tiesittekö, että viime tiistaina puolestaan oli kansainvälinen ylioppilaidenpäivä ja samalla myös kotitekoisen leivän päivä. Eilen taas vietettiin maailman keuhkoahtaumapäivää.

Tänään on huono päivä. Tosin voi se aika monelle olla myös ihan hyvä päivä, mutta tänään 19. marraskuuta vietetään myös huonoa päivää. Sen lisäksi tänään on kansainvälinen filosofian päivä sekä maailman käymäläpäivä.

Ja etteivät teemapäivät loppuisi kesken kaiken, niin tänään on myös kansainvälnen miestenpäivä.

Kansainvälinen miestenpäivä on vuosipäivä, jota vietetään 19. marraskuuta. Vuonna 1999 alkunsa saanutta päivää juhlitaan monissa järjestöissä ja myös kaikissa maanosissa. Wikipedian mukaan miestenpäivä huomioidaan jotenkin yli 80 valtiossa. Sillä on myös Unescon tuki. Mutta Suomessa miestenpäivää ei ainakaan Helsingin yliopiston kalenterin mukaan vetetä.

Tasa-arvon nimissä tilanteessa on epäkohta, sillä kansainvälinen naistenpäivä kalenterista kyllä löytyy. Viime vuonna Ylen jutussa yliopison almanakkatoimiston johtaja Minna Saarelma-Paulakka totesi, että kaikilla kalenteriin otettavilla merkkipäivillä tulee olla tarpeeksi vakiintunut ja pitkäaikainen vietto Suomessa niin, että mukana on suuri kansanjoukko. Hän tosin totesi haastettelussa, että miestenpäivä on selvästi nousemmassa ja se saatetaan vielä lisätä kalenteriin.

Kansainvälinen miestennpäivä sai alkunsa trinidadtobagolaisen tutkijan Jerome Teelucksinghin päätöksestä. Hän halusi isänpäivän lisäksi päivän, jona juhlistettaisiin myös poikia sekä miehiä, jotka eivät ole isiä. 19. marraskuuta oli hänen isänsä syntymäpäivä. Trinidad & Tobago oli myös ensimmäinen maa, jossa päivää juhlistettiin virallisesti 20 vuotta sitten.

OIen tuhat kertaa mielummin enemmän pullan- kuin pullonhajuinen miehen malli ja perheenisä.

Miestenpäivän tarkoituksena on kiinnittää erityisesti huomiota poikien ja miesten terveyteen, sukupuolten tasa-arvon edistämiseen ja hyvin roolimallien korostamiseen. Kaikki oikein hyviä ja tärkeitä tavoitteita.

Nuoruuden vimmaisina vuosina ei esimerkiksi tullut juuri pohdittua roolimallin olemisen tärkeyttä. Yhtä vähän sitä pohti nuorena aikuisena tai varhaisen keski-ikäisyyden vuosina. Oikeasti sen merkitystä joutui ja samalla myös oppi pohtimaan omien lasten myötä. Millainen mies ja isä minä oikein olen? Millainen mies ja isä minä haluaisin olla? Jokainen isä on omalle lapselleen maailman paras ja ainoa, sekä samalla myös suurin mahdollinen miehen malli. Se on seikka joka pysyy, vaikka asiat eivät aina menisi niin sanotusti putkeen.

Vielä takavuosina tarjoiltu perinteinen miehen malli on ollut kova, kilpailuviettinen ja aggressiivinen. Sellainen mies ei itke, eikä valita vaan kestää vaikeudet puremalla korkeintaan hammasta ja pärjää ilman apua elämän kaikissa tilanteissa.

Onneksi maailma ei ole enää sellainen. Nykymiehelle sallitaan pehmeyttä ja heikkoutta. Miehet osallistuvat kotitöihin ja jäävät vuorollaan kotiin hoitamaan lapsia. Siinä mielessä tasa-arvo on toteutunut.

OIen tuhat kertaa mielummin enemmän pullan- kuin pullonhajuinen miehen malli ja perheenisä.

Keskustelu