Pääkirjoitus: Suvaitsevaisuus kunnioittaa moninaisuutta

YK:n yleiskokouksen julistamana kansainvälisenä suvaitsevaisuuden päivänä meitä kaikkia pyydetään muistamaan, kuinka olennaista ihmisten moninaisuuden, vapauden ja tasa-arvon kunnioittaminen on kansainväliselle rauhalle sekä taloudelliselle ja sosiaaliselle kehitykselle. Se päivä, kansainvälinen suvaitsevaisuuden päivä, on juuri tänään.

Kansainvälinen suvaitsevaisuuden päivä on YK:n vuonna 1996 julistama kansainvälinen vuosipäivä, jota vietetään 16. marraskuuta. Edellinen vuosi 1995 oli YK:n "suvaitsevaisuuden vuosi", jolloin 16. marraskuuta hyväksyttiin YK:n suvaitsevaisuuden periaatteiden julistus.

Unescon hyväksymässä suvaitsevaisuuden periaatteiden julistuksessa todetaan, että suvaitsevaisuuden osoittaminen ei merkitse yhteiskunnallisen epäoikeudenmukaisuuden sietämistä, eikä omasta vakaumuksesta loppumista, eikä sen heikentämistä. Se merkitsee, että ihminen saa vapaasti pitää kiinni omasta vakaumuksestaan ja samalla hyväksyy sen, että toiset pitävät kiinni omastaan.

Meitä on monenlaisia ihmisiä Suomessa, Savossa ja Pieksämäellä. Meillä jokaisella on oikeus olla asioista omaa mieltä, elää rauhassa ja olla sellaisia kuin olemme. Se merkitsee myös, ettei kukaan saa väkisin tyrkyttää omaa näkemystään toisille. Nämä asiat tulisi pitää mielessä vuoden jokaisena päivänä, eikä vain kansainvälisenä suvaitsevaisuuden päivänä.

Keskustelu