Mielipide: Kuntaveroilla saadaan kuntapalveluja

Risto Mykkänen (vas.)

Viime maanantaina valtuustossa käytin lyhyen puheenvuoron veroista. ”Minä tykkään veroista. Ilman veroja meillä ei olisi terveyskeskusta, Kulttuurikeskus Poleenia tai Nukkekotia. Ei hyviä kuntapalveluja, kouluja tai päiväkoteja. Kaupungin talous on kuitenkin tyydyttävässä kunnossa verrattuna erityisesti moniin kuntiin, kuten vaikkapa Mikkeliin, joten tuloveroprosentti on hyvä pitää nyt ennallaan. Verottajana Pieksämäki miellettiin aiemmin muihin Etelä-Savon kuntiin nähden kovaksi verottajaksi. Me nostimme veroa jo aiemmin 22 prosenttiin, muut kunnat ovat seuranneet perässä, joten tilanne on nyt tasoittunut. Veronkorotuskorttia on syytä käyttää jatkossa vasta jos taloudessa on tarvetta tehdä isompi ryhtiliike parempaan suuntaan. Veroilla sai ennen vain hyvää, nyt kuntapalvelut heikkenee silti verot nousee, tämä on huono tilanne ja syy miksi ihmiset kokevat nykytilanteen epäreiluksi.”

Kun kuntapalveluista käydään keskustelua niin moni sanoo, että tätä palvelua ei tarvita tai en maksa tästä kun en itse käytä tätä. En aja autoa, en maksa veroa ajoteistä. Minulla ei lapsia, en tarvitse koulua tai päiväkotia. Minulla ei koiraa, en tarvitse koirapuistoa, en harrasta liikuntaa, en tarvitse liikuntahallia. Ei näin. Kuntapalvelut ovat yhteistä hyvää, jotka rahoitetaan yhteisistä veroista. Moni vaatii myös, että palveluilla pitäisi olla käyttömaksuja. Erityisesti tietysti sillä palvelulla jota en itse käytä. Käyttömaksujakin tarvitaan mutta on hyvä, että on palveluja, jotka on edullisia tai jopa ilmaisia. Kuntapalvelujen hyvä puoli on, että on myös kohtuuhintaisia palveluja. Meillä on paljon pienituloisia kuntalaisia ja perheitä. On hyvä kun on palveluja, joita myös he pystyvät käyttämään.

Valtuustossa tehtiin päätös myös luottamushenkilöiden määrästä valtuustossa. ”Luottamushenkilöiden määrä on hyvä nykyinen 35. Tämä nykyinen valtuusto on hyvän kokoinen porukka. Näin toteutuu parhaiten kuntademokratia, niin että pienetkin puolueet pysyy mukana päätöksenteossa, valtuutettuja on yhä edustettuna koko kunnan alueelta ja eri- ikäisetkin on paremmin edustettuna nuorista senioreihin, samoin eri ammattiryhmät, sekä yrittäjät, opiskelijat ja työttömät, kun luottamushenkilöiden määrää ei vähennetä liian pieneksi.” Tämä on myös pieni kuluerä, sillä luottamushenkilöpalkkiot ovat, hallitus ja valtuusto 85 euroa ja lautakunnat 70 euroa.

Keskustelu