Mielipide | Liikuntahalli tulee!!!

Pieksämäen lehden sivuilla 22.10.2020 Opa McLees arvostelee allekirjoittanutta kapuloiden viskelystä rattaisiin, kun olen esittänyt liikuntahallisopimuksen irtisanomista.

Arvostelu näyttää perustuvan virheelliseen oletukseen, että hankintalain mukaista sopimusta voidaan hankintakaudella muuttaa ilman seurauksia. Hankintalain mukaan tilaajan on irtisanottava hankintasopimus, jos sen ehtoja muutetaan merkittävästi hankintakaudella. Ellei sopimusta irtisanota, syyllistyy tilaaja eli kaupunki laittomaan suorahankintaan. Sopimuksen oleellinen muutos toteutuu, jos kahden täysmittaisen salibändykentän asemasta toteutuu vain yksi täysmittainen kenttä.

Kaupunginhallituksen kokouksessa 12.10.2020 on liikuntapalvelupäällikkö Antti Nousiaisen lisäselvityksessä Wasa Groupin liikuntahallisuunnitelmista todettu, että käyttäjien tarve on yksi täysmittainen salibändykenttä, jonka perusteella suunnittelussa on luovuttu toisesta täysmittaisesta kentästä. Käyttäjät eivät kuitenkaan ole kaupungin ja Wasa Groupin sopimuksen osapuolia, joten tehdyt sopimukset ovat sopimuksen vastaisia.

Tekemäni sopimuksen irtisanomisesitys perustuu kaupunginhallitukselle annettuun liikuntapalvelupäällikön selvitykseen liikuntahallin tilasuunnitelmiin tehdyistä muutoksista, jonka perusteella katsoin kaupungin edun mukaista olevan sopimuksen irtisanominen.

McLeesin asioiden veivaamiseen ovat syyllistyneet pikemminkin ne tahot, jotka liikuntahallikilpailutuksen ja tehdyn hankintasopimuksen varjolla ovat ajaneet yksityisen yritystoiminnnan etuja liikunnnanharrastajien ja veronmaksajien kustannuksellla.

Wasa Groupin tarjouksen ja sen pohjalta tehdyn sopimuksen mukaan kaupunki maksaa hallin käyttöoikeudesta 290 000 euroa vuodessa. Käyttöoikeus on kaikkina koulupäivinä kello 8.00-15.00. Siis 1 330 tuntia vuodessa, joten yhden tunnin hinnaksi tulee 218 euroa.

Siihen puutteeseen, että meillä ei olisi uuutta urheiluhallia ei kuole kukaan, mutta terveys ja hoivapalvelun säästöjen takia kuolee moni.

Sopimus tulisi olemaan 12 vuotta plus viiden vuoden optio. Jo 12 vuoden aikana kaupunki maksaisi pelkkinä vuokrina hallista 3,48 miljoonaa euroa plus indeksikorotukset päälle.

Että niin ”halpaa” se on. Olisiko tuolle rahalle muuta käyttöä?

Muistan muutama vuosi sitten, kun Kuuluvaisen perhe suunnitteli kaupunkiin urheiluhallia. Vuosivuokra olisi ollut 80 000 euroa. Kaikkien mielestä se oli niin kallista niin kallista.

Nyt olisi ollut myös mahdollista, että kaupunki olisi teettänyt yhden salibändykentän mitoituksella olevan oman hallin urheilutalon välittömään läheisyyteen. Noin 2 000 neliön hallin hinta tulisi olemaan sama minkä kaupunki maksaisi vuokrina Wasa Groupille 12 vuodessa eli 3,5 miljonaa euroa.

Nykyistä urheilutaloa voidaan edelleen käyttää ilmastointia ja valaistusta parantamalla. Wc-tilat on jo uusittu ja kattoremontti on parhaillaan menossa, joten väistötiloja ei tarvita.

Ja vielä herra McLeesille tiedoksi, että en ole seinille kiipeillyt enkä paadelia pelannut, mutta olen kasvattanut ja käyttänyt kaikissa Pieksämäen kouluissa ja oppilaitoksissa yhteensä kaksikymmmentäyhdeksän vierasta lasta ja nuorta plus yhden oman.

Pieksämäen koulut ja liikuntalaitokset ovat liiankin tuttuja. On ollut harrastuksia aina lennokin lennätyksestä, jääkiekkoon, tansiin, soittoon, teatteriin, laskuvarjoiluun ja kaikkea siltä väliltä.

Tänä taloudellisesti tiukkana aikana lienee parasta panna asiat tärkeysjärjestykseen. Kaikki tiedämme, että lasten, vammaisten ja vanhusten hoidosta ollaan parhaillaan tekemässä hurjia leikkauksia. Sitäkö me oikeasti tahdomme? Parasta olisi kohdistaa leikkaukset urheilun ja vapaa ajan puolelle. Siihen puutteeseen, että meillä ei olisi uuutta urheiluhallia ei kuole kukaan, mutta terveys ja hoivapalvelun säästöjen takia kuolee moni.

Joo, onpas hyvä idea tuo valtuutettujen nuorentaminen.

Sanotaan, että vaikeneminen on myöntymisen merkki. Niitä vaikenijoita meillä kyllä riittää.

Siispä äänestetään valtuustoon niitä, jotka kahdeksaan vuoteen eivät ole käyttäneet yhtään puheenvuoroa. Ei näytä ulospäin pahalta, ei, ja sopukin säilyy.

On olemassa ideologia johon kuuluu, että saa haluta ja vaatia kaikkea kunhan sen joku muu maksaa.

Toivottavasti McLees ei kuulu siihen porukkaan.

Pieksämäen kaupunginhallituksen jäsen,

valtuutettu (kesk.)