Pääkirjoitus: Kellonaikojen siirtäminen ei ole loppumassa

Kesäaika päättyy ja talviaikaan, eli niin sanottuun normaaliaikaan, palataan ensi yönä. Kelloja siirretään tunti taaksepäin, eli kesää kohti, sunnuntaina aamuyöllä kello neljän aikaan. Kelloja siirretään kaikissa EU:n jäsenmaissa samoina päivinä ja samaan aikaan.

Suomessa kesä- ja talviaikaa on noudatettu pysyvästi vuodesta 1981 lähtien. Muissa Pohjoismaissa kesäaika otettiin käyttöön jo vuotta aikaisemmin. Kellonaikojen siirtäminen herättää monenlaisia mielipiteitä ja suurin osa suomalaisista näyttää olevan kellonaikojen pyörittelyä vastaan. Kaksi vuotta sitten syksyllä järjestetyssä järjestetyssä kansalaiskyselyssä 52 prosenttia vastaajista kannatti talviaikaa normaaliaikana. Sen sijaan Suomen Ladun Taloustutkimuksella viime vuonna teettämän kyselytutkimuksen mukaan 81 prosentille suomalaisista pysyvä kesäaika olisi mieluisin vaihtoehto.

Euroopan komissio on ehdottanut, että kellonajan siirtämisistä luovuttaisiin EU:ssa yhtenäisesti. Parlamentti äänesti komission ehdotuksesta jo vuosi sitten keväällä. EU:n neuvosto ei ole vielä käsitellyt asiaa, joten mahdollinen päätös kellonaikojen siirtämisen lopettamisesta voisi tulla voimaan aikaisintaan vuonna 2022.

Täytyy myös muistaa, että direktiivin hyväksyminen vaatii parlamentin ja neuvoston yhteispäätöksen. Toivottavasti yhteinen näkemys löytyy, että turha ajan muuttaminen jää pois.

Keskustelu