Mielipide: Tapaus Liikuntahalli, osa 1 – näin minä asian näen

Alpo Salo

Pieksämäen kaupungin suunnitelma ostaa yksityiseltä sektorilta liikuntahallin päivävuoroja on saanut kaikki asiasta jotainkin tietävät liikkeelle. Siksi haluankin valaista, miten asia on näyttäytynyt päättäjän silmin.

Kuulin asiasta ensimmäisen kerran alkuvuodesta 2018 ns puheenjohtajapalaverissa (paikalla hallituksen ja valtuuston puheenjohtajat ja kaupunginjohtaja). Tilaisuudessa tuli selväksi, että kaupunginjohtaja Nykänen ja hallituksen pj Sepponen olivat olleet keskusteluissa Wasa Groupin edustajien kanssa mahdollisesta halliratkaisusta Pieksämäelle. Tämän jälkeen asiat etenivätkin vyöryn lailla. Kilpailutusasiakirjat valmistuivat pikavauhtia ja kilpailutuskin toteutettiin nopeutetussa järjestyksessä. Kaupunginhallitus kutsuttiin ylimääräiseen kokoukseen kesken kesälomien. Samoin valtuusto sai komennuksen ylimääräiseen kokoukseen. Meille annettiin ymmärtää, että jos asia ei viedä kiireellä niin investori sijoittaa rahansa muualle. Jälkikäteen puheet näyttäytyvät oudossa valossa, koska projektiin tarvittava rahoitus venytti ratkaisua loppuvaiheessa kuukausi toisensa jälkeen. Rahoitus tulee aivan ulkopuoliselta rahalaitokselta.

Mitä sitten kilpailutettiin? Keskeiseen rooliin nousi liikuntatoimen Antti Nousiainen. Hän neuvotteli kertomansa mukaan kaikkien seurojen kanssa. Neuvottelujen tuloksia hän kävi kertomassa puheenjohtajistolle kertoen mm, että kaikki keskeiset seurat ovat sitoutuneet ostamaan iltavuorot.

Puheet ovat myöhemmin osoittautuneet varsin löysiksi, joku voisi puhua lievästä muunnetusta totuudesta. Samaan aikaan valmisteltiin kilpailutusasiakirjat siitä, miten kaupunki ostaisi päivävuorot liikuntahallista. Meille kerrottiin, että liikuntatilojen puute on niin suuri, että tarvitaan ehdottomasti kaksi täysimittaista salibandykenttää. Nykyisen urheilutalon kerrottiin olevan täysin tiensä päässä. Kilpailutusasiakirjoissa lukeekin, että kaupunki ostaisi päivävuorot liikuntahallista, jossa on kaksi täysimittaista salibandykenttää oheistiloineen. Kilpailutusasiakirja on niin yksityiskohtainen, että siinä mainitaan erikseen saleihin maalattavat kenttärajatkin. Kilpailutusasiakirjoissa ei ole mitään mainintaa Padel-kentästä.

Padel-pelitilan sijoittamin toiseen salitilaan ei siis ole kilpailutuksen, hallituksen ja valtuuston päätösten mukainen. Muutos vaatisi mahdollisesti uuden kilpailutuksen mutta ainakin hallituksen ja valtuuston päätösten muuttamista. Siksi hallitus on edellyttänyt päätöksessään vuokrakompensaatiota menetystä hallitilasta tai vaihtoehtoisesti padel-kentästä luopumista.

Kukaan ei tietenkään vastusta ajatusta, että investori ja operaattori järjestävät padel- tilan mutta ei kaupungin vuokraamille neliöille. Padel-kenttähän palvelee sinällään varsin huonosti koululiikuntaa, koska siihen voi osallistua kerrallaan vain kaksi tai neljä pelaajaa. Kenttä tulisikin enemmän maksulliseksi iltatilaksi. Toiseksi koululiikunta ei voi olla yksipuolista padelin pelaamista viikosta toiseen. Liikunnan opetussuunnitelma kertoo jotain aivan muuta. Opettajilta tullut palautekin on ollut erittäin ristiriitaista.

Lisämausteen asiaan antanee tieto, että kaupunki on ensi kesänä rakennuttamassa Hiekanpään koulukeskukseen ulkotilaan padel-areenaa.

Kaupunginhallituksen 2. vpj, valtuuston jäsen (dem)

Kommentoi