Mielipide: Päätöksenteon koukerot

Itä-Suomen aluehallintovirasto kieltää yli 20 hengen tilaisuudet. Pieksämäen valtuusto kokoontui huhtikuussa Veturitorille suljetuin ovin koronan vuoksi. Koronavuonna kokouksia on järjestetty etäyhteyksillä. Liisa-Ilona Tanninen

Risto Mykkänen (vas.)

Ihan ensiksi viestiä teille kuntalaiset. Nyt tehdään taas ensi vuoden budjettia. Talous on tiukalla ja esitetään monenlaista säästöä ja leikkausta. Säästöjä otetaan vaikkapa vammaisilta ja senioreilta. Mennään sieltä mistä aita on matalin. Nyt on aika ottaa kantaa. Tapoja on monia. Ota yhteyttä luottamushenkilöihin. Sähköpostiosoitteet löytyy kaupungin nettisivuilta kohdasta päätöksenteko. Kirjoita lehteen tai ota kantaa somessa. Itselle kuntalaisten yhteydenotot on tärkeitä. Ne muodostavat osan kokonaisuudesta kun itse teen päätöksiä miten valtuustossa äänestän. Minun tavoite on avoimesti keskusteleva kunta, jossa erilaiset mielipiteet tuodaan rohkeasti esiin. Tässä riittää yhä työmaata. Kunnan taas pitäisi olla avoin ja tuoda eri vaihtoehdot esiin ajoissa, jotta kuntalaisilla on tietoa mistä hallituksessa, valtuustossa ja lautakunnissa päätetään ja mahdollisuus aidosti olla vaikuttamassa asioista. Tällä viikolla perusturvalautakunta virittelee ensi vuoden budjettia.

Kaupunki on kovasti myymässä ja purkamassa kiinteistöjään. Turhiakin kiinteistöjä on mutta harkintaa tarvitaan. Monet kiinteistöt on annettu vain mennä rappiolle ja nyt ne myydään pilkkahintaan tai puretaan. Kaupungilla tulee olla kuitenkin kohtuuhintaisia tiloja, vaikkapa yhdistyksille, järjestöille ja eri lajien harrastajille. Siksi vaikkapa järjestötaloa en olisi myymässä ja nihkeästi suhtaudun Kanttilankin myyntiin. Nyt kaikkeen esitetään uusiksi tiloiksi entisten tilalle automaattivastauksena Esedun tiloja kuusitieltä. Hyviä tiloja sieltäkin löytyy muttei toki kaikkeen. Seurakunta käy myös samaa keskustelua omista kiinteistöistä.

Koirapuistohanke eteni teknisessä lautakunnassa eteenpäin vihdoinkin. Tämä on ollut pitkä prosessi, joka edennyt nihkeästi. Itse ja varmaan moni työryhmäläinen, jotka koirapuiston puolesta ovat toimineet olivat jo luovuttamassa mutta Timo Koikkalaisen kuntalaisaloite tuo uutta puhtia hankkeelle. Ja tässä näkyy selkeästi mikä merkitys on kun kuntalaiset on aktiivisia, yli 600 nimeä aloitteeseen oli hieno saavutus. Koirapuisto Hiekanpäässä, joka on oma mielipide, on hieno lisä tälle alueelle, jota on kehitetty jo laadukkaasti.

Uusi liikuntahallihanke puhuttaa yhä. Tämä on yhtä surkea hanke kuin iglu yläkouluna aikoinaan. Kiireessä tehdyt ratkaisut eivät toimi. Hankintasopimus raamittaa varsin tiukasti mitä tehdään. Kun perustyöt jäi tekemättä kunnolla, käyttäjiltä on ensiarvoisen tärkeää kysyä mielipidettä. Yleensä kuulemiset tehdään heti alkuun, miksi ja mihin tarkoitukseen hallia rakennetaan ja tehdään hallin hankintasopimus sen mukaan, niin ei jälkikäteen tarvitsisi näistä vääntää. Kaupunginhallitukselta toivottiin päätöksiä ja päätöksiä on tehty vaikeassa tilanteessa kun koko hallihanke oli kaatua. Tämä on kyllä niin hutera projekti ollut jo alkumetreiltä, että keskustelua tulee riittämään jatkossakin. Arvioida kannattaa kuitenkin voidaanko käyttäjien toiveita huomioida vielä paremmin. Liikuntahallin operaattori Power4life on esittänyt muutostoiveita mm. padel-kenttää uuteen liikuntahalliin, löytyisikö tästä vielä kompromissiratkaisua. Itse jään odottamaan minkä hintaista liikunnan harrastaminen on meillä jatkossa ja onko kaikilla siihen varaa. Tämä on suurin huoli itsellä, sillä liikunnan harrastamisen tulee olla mahdollista kaikille perheen varallisuudesta riippumatta.

Kommentoi