Pääkirjoitus: Sudet kuuluvat metsään, eivät ihmisten pihoille

Pieksämäellä liikkuvat sudet vaikuttavat jo alueella asuvien ihmisten elämään ja esimerkiksi hirvenmetsästykseen. Useampi paikallinen metsästysseura on päättänyt, ettei hirvikoiria lasketa metsään ennen kuin lumi on maassa. Osa seuroista ei ole vielä edes aloittanut hirvenmetsästystä mahdollisen susivaaran vuoksi. Mataramäen suunnalla koulutaksi hakee pienet koululaiset kotiovelta, sillä susien tiedetään kierrelleen samoja pihamaita.

Susi on suurpeto, jonka paikka on metsässä ja siellä suurilla saloilla, mutta ei ihmisten pihamailla tai edes niiden lähettyvillä. Poliisi on määrännyt Pieksämäellä asutuksen keskellä liikkuneet sudet karkotettaviksi. Se ei välttämättä ole ihan helppoa, sillä sudet eivät enää tunnu olevan kovin arkoja ihmisille.

Pieksämäellä liikkuvat sudet ovat ilmeisesti susipari, joilla ei ole vielä pentuja. Susilauma on tavallisesti perheyhteisö, joka muodostuu parista ja sen jälkikasvusta. Jos susiparia ei saada karkotettua, niin Pieksämäellä saattaa kohta olla oma susilauma.

Vaikka ihmisten pelko susia kohtaan on ymmärrettävää niin täytyy muistaa, että yleensä susi karttaa ihmistä. Luonnossa sitä pääsee näkemään yleensä vain hyvällä onnella. Siksi myös todennäköisyys joutua suden hyökkäyksen kohteeksi on hyvin pieni. Suomessa suden ei tiedetä vahingoittaneen ihmistä vuoden 1882 jälkeen.

Keskustelu