Pääkirjoitus Talvirenkaat alle sään ja kelin mukaan

Talvirenkaat voi alkavalla talvikaudella vaihtaa ensimmäistä kertaa sään mukaan, eikä pelkästään kalenteria katsomalla. Viime kesäkuun alussa voimaan tullut uusi tieliikennelaki sisältää monia muutoksia ja niistä yksi on, että talvirenkaita tulee käyttää marras-maaliskuun aikana jos sää tai keli sitä edellyttää. Aikaisemmin talvirengaspakko oli voimassa joulu-helmikuun välisenä aikana kelistä riippumatta.

Kuluva syksy on ainakin tähän saakka ollut vielä ennätyksellisen lämmin, eikä talvirenkaille näyttäisi olevan tarvetta ainakaan vielä ihan lähiaikoina. Ennusteet saattavat kaikesta huolimatta muuttua hyvin äkkiä ja viileän pohjoisen ilmavirtauksen myötä talvikeleistä saattaa tulla todellisuutta yhdessä vuorokaudessa.

Lämmin syyssää on myös siirtänyt perinteistä renkaanvaihtosesonkia, joka perinteisesti olisi näihin aikoihin kuumimmillaan. Esimerkiksi Pieksämäellä arvioidaan, että sesonki pyörähtää käyntiin muutaman viikon kuluttua.

Ennakoinnilla ja säätietojen seuraamisella on entistä suurempi merkitys ja talvirenkaat kannattaa vaihtaa auton alle ajoissa. Monilla renkaat on säilytyksessä rengashotellissa, joten aika renkaanvaihdolle kannattaa varata ajoissa. Ensilumen yllättäessä rengasralli pyörähtää vauhdilla, eikä renkaanvaihtoon pääse hetkessä. Siksi on parempi, että autoilija yllättää talven, eikä juuri päinvastoin.