Pääkirjoitus: Itäradan toteutumisessa vielä pitkä tie

Helsingistä itään suuntautuvan ratayhteyden suunnittelua jatketaan Porvoon ja Kouvolan kautta kulkevan Itärata-linjauksen pohjalta. Liikenne- ja viestintäministeriö jatkaa ratayhteyden hankeyhtiöneuvotteluja linjauksen pohjalta, koska hankeyhtiön rahoitus näyttää toteutuvan. Se on hyvä osoitus yksituumaisuudesta ratalinjauksen vaikutusalueen toimijoiden kesken. Pieksämäen kaupunki on ilmoittanut olevansa valmis neuvottelemaan rahoitusosuuksista tarkemmin, kun ratalinjaus on päätetty ja suunnitteluhankeyhtiön pääomittamiseen osallistuvat tahot ovat selvillä. Hankeyhtiön tehtävänä on ratalinjauksen suunnittelu. Siitä kokonaisuudesta Pieksämäen osuus olisi noin 1,7 miljoonaa euroa.

Vaikka uutinen on otettu ilolla vastaan Itä-Suomen kunnissa ja kaupungeissa, Itäradan toteutumiseksi on kuljettava vielä pitkä ja kivinen tie. Jo pelkkä suunnittelu saattaa vielä kymmenkunta vuotta ja ratayhteyden rakentaminen suurin piirtein saman verran. Parinkymmenen vuoden ajanjaksoon mahtuu varmasti kaikenlaista ja maailma ehtii muuttua monta kertaa. Toivottavaa on, että itäsuomalainen yksimielisyys kestäisi vähintään yhtä hyvänä loppuun saakka.

Pieksämäellä huomattavasti nopeamman aikataulun hanke on nykyisen asemalaiturin kunnostaminen. Ajastaan jälkeen jäänyt asemalaituri ei voi odotella korjausta vuosikymmeniä.

Kommentoi