Pidä pääsi

Matti Pehkonen

Kolumni

E dessä on pitkä urakka, mutta päätös on tehty, ja sehän on aina hyvä juttu. – Muumipeikko, Taikatalvi.

Sain muutama vuosi sitten postikortin, jossa oli tuo Tove Janssonin muumiviisaus. Elämässäni oli tapahtunut iso muutos ja olin uuden alussa. Olin avannut edessäni yhden oven ja sulkenut yhden takanani. Mielessäni oli toiveita ja odotuksia, mutta luonnollisesti myös pelkoja ja huoliakin.

Tuo muumipeikon viisaus lohdutti: päätös oli tehty, nyt oli jatkettava valitulla tiellä – tosin tietämättä, mitä se eteen toisi.

Tuohon sitaattiin kätkeytyy viisaus – päätöksessä on voimaa. Päätöksen tekeminen ei useinkaan ole helppoa, sillä kun teemme päätöksen, teemme myös valinnan. Kun tartumme yhteen mahdollisuuteen, tulemme luopuneeksi toisesta tilaisuudesta. Jo sana ”päätös” kuvaa sen luonnetta hyvin.

Kun päätämme, jokin asia ”päättyy” ja toinen alkaa. Niinpä jo siihen sanaan on sisäänkirjoitettu jotain lopullista.

Päätöksen tekeminen on kuitenkin välttämätöntä, joskaan se ei yksin riitä. Jos elämässä tahdot jotain, ensimmäinen askel on tehdä päätös ja seuraavat askeleet ovat tuossa päätöksessä pysymistä.

Saattaa nimittäin olla, että tehtyä päätöstä koetellaan ja tulet ehkä itsekin hetkellisesti toisiin ajatuksiin, siksi päätöksessä pysyminen vaatii sinnikkyyttä. Vanhassa vitsissä mies kehuskelee, kuinka helppoa tupakoinnin lopettaminen on: hänkin oli lopettanut elämänsä aikana jo kymmeniä kertoja.

Vasta päätöksessä pysyminen vie perille.

Elämässä tulee aikoja, jolloin on tehtävä ratkaisuja ja valintoja. Päätösten tarve voi nousta elämänpiiristämme, elämäntilanteestamme tai yhtä hyvin sisältämme omista tarpeista, haaveista tai toiveistamme. Niissä elämän taitekohdissa vaarana on, että toimintaamme ohjaa pelko ja päädymme jahkailemaan.

Emme saa päätöstä tehtyä ja elämä käy tyhjäkäyntiä. Päättämättömyys on valtava energiasyöppö, joka ei johda mihinkään. Aivan hyvin voisit lähteä kuntopyörällä maailmanympärimatkalle. Väsyt kyllä, mutta maisema ei vaihdu.

Me tarvitsemme päätöksentekokykyä myös yhteisissä asioissa. Keskustelu on aina tärkeää, mutta mikään ei muutu ilman päätöstä. Varsinkin näin poikkeusolojen keskellä päätöksenteon tarve suuri.

Päättämättömyys lisää turvattomuuden tunnetta ja ahdistusta, kun taas johdonmukaisuus sekä perustellut ja punnitut päätökset rauhaa ja tasapainoa. Tehtyjen päätösten varassa voimme ja osaamme toimia yhdessä ja yhtenäisesti tilanteen vaatimalla tavalla.

Helppoa päätöksenteko ei ole. Päätös tuo mukanaan muutoksen ja inhimillinen luontomme vierastaa ja pelkää juuri muutosta. Pelko on kuitenkin oppaanamme melko huono eikä pelossa tehdyt valinnat useinkaan ole niitä parhaita.

Tarinat ihmisistä, jotka seuraavat päätöstään, ovat usein jollain tapaa sankaritarinoita – ei aina menestystarinoita, eikä niillä aina ole onnellisia loppuja, mutta monesti ne ovat kertomuksia, jotka inspiroivat kannustavat meitä muita. He ovat uskaltaneet valita tiensä ja pysyneet sillä.

Ole siis rohkea ja päätä – ja pidä pääsi.

Keskustelu