Liikenteessä täytyy nähdä ja samalla näkyä

Syksy ja alkava pimeä vuodenaika tuo jälleen omat haasteensa kaikille tienkäyttäjille sekä liikenneturvallisuudelle. Viime viikolla vietettiin koulujen liikenneturvallisuusviikkoa, jonka teemana oli ”näe ja näy”. Sen avulla on haluttu kannustaa kouissa ja kotona keskustelemaan pimeällä liikkumisesta, tarkkaavaisuudesta liikenteessä sekä koululaisten huomioimisesta liikenteessä.

Aihe on edelleen entistäkin ajankohtaisempi, vaikka varsinainen teemaviikko onkin jo ohi. Hämärällä ja pimeällä liikuttaessa näkeminen sekä varsinkin näkyminen on tärkeää. Heijastimen käyttö on monelle jo itsestään selvyys, vaikka ei valitettavasti vielä aivan kaikille. Kannattaa muistaa, että kaukovaloilla ajava autoilija näkee ilman heijastinta pimeällä tiellä kulkevan jalankulkijan noin 150 metrin etäisyydeltä vaatetuksesta ja auton valoista riippuen. Sen sijaan heijastinta käyttävä havaitaan jopa yli 600 metrin päästä. Jalankulkijan on lain mukaan pimeän aikana tiellä liikkuessaan käytettävä asianmukaista heijastinta. Tästä huolimatta vain noin joka toinen jalankulkija käyttää heijastinta.

Myös pyöräillessä näkyminen on tärkeää. Kesäkuun alussa uuden tieliikennelain myötä punainen takavalo tuli pakolliseksi varusteeksi polkupyörään. Samalla kannatta tarkastaa että pyörässä on vaalea etuvalo sekä heijastimet joka suuntaan.

Keskustelu