Etätyösuositus päättyi mutta moni jatkaa etänä

Hallituksen etätyösuositus päättyi viime lauantaina 1. elokuuta ja tänään maanantaina monella työpaikalla palataan lomien ja poikkeusolojen jälkeen taas normaaliin päiväjärjestykseen. Etätyön päättyminen tai sen jatkaminen on kuitenkin täysin kiinni työnantajasta. Monissa yrityksissä aloitettiin asteittainen palaaminen lähityöhön jo kesäkuussa, mutta vähintään yhtä monessa yrityksessä ja kunnassa etätyötä jatketaan ainakin koulujen alkamiseen asti.

Parhaimmillaan viime keväänä jopa 60 prosenttia työntekijöistä Suomessa etki etätöitä. Se on eniten koko Euroopassa. Koronapandemia sai lopulta aikaan sen, mihin eivät ole pystyneet aikaisemmin konsultit, virkamiehet, kaikenlaiset hankkeet eikä edes hyvä yhteinen tahto. Etätyön lisäämisestä on näet puhuttu vuosikausia, mutta hyvien aikomusten ja suunnitelmien siirtäminen käytännöksi ei tahtonut onnistua. Koronapandemian myötä etätyön aloittaminen onnistui yhdessä yössä. Siihen tarvittavat välineet ja tietoliikenneyhteydet olivat jo valmiina ja kaikkien ulottuvilla, joten ne tarvittiin vain ottaa käyttöön. Pakon edessä kaikki onnistui yksimielisesti ja sulavasti.

Työelämä ja työn tekemisen tavat ovat kuitenkin koronan myötä peruuttamattomasti muuttuneet. Palaverien ja kokousten pitämiseen verkossa on jo totuttu. Jatkossa voi hyvin olla läsnä lähtemättä sen vuoksi kovin kauas.

Keskustelu