Kasvomaski noussut koronan sijaistoiminnaksi

Kasvomaski voi estää virusta kantavaa ihmistä tartuttamasta muita. Kasvomaski ei suojaa käyttäjäänsä virustartunnalta. Jos maskia käyttää väärin, se voi jopa lisätä koronaviruksen tartunnan riskiä.

Asiantuntijoista toiset ovat sitä mieltä, että jos kasvomaskit vähänkään ehkäisevät tartunnoilta, on niitä syytä alkaa heti käyttää. Koronavirustilanteen pahenemista ei suinkaan kannata odottaa.

Toiset asiantuntijat arvioivat laskelmien perusteella, kuinka usein kasvosuojus on auttanut välttämään tartuntaa. Laskelmien mukaan melko harvoin.

Kasvosuojien hinta voi perheissä nousta melko suureksi. On linjattava eri väestöryhmien ja esimerkiksi työkäytön suhteen se, kuka maskin maksaa.

Useat tekstiilialan yritykset ovat alkaneet valmistaa kasvomaskeja keväästä lähtien. Valmistajille on tuottanut harmia ja epävarmuutta se, että viranomaiset eivät ole ottaneet maskin käyttöön selkeää kantaa: ei ole annettu sen enempää määräyksiä kuin suosituksiakaan.

Monelle valmistajalle maskituotanto on ollut toivon pilkahdus vaikeassa ajassa. (Maaseudun Tulevaisuus 7.8.) Maskien kysyntä vaihtelee niistä annettujen ohjeiden mukaan.

Tilannetta hämmentää vielä se, että markkinoilla on lisäksi monenlaisia maskeja, joiden suojavaikutus vaihtelee paljon.

Keskustelu