Asunto järvimaisemassa on yhä halutumpi

Vangasjärven asuntoalueen uudet tontit eivät herätä suuria paikallispoliittisia tunteita, sillä alue on sopiva asumiseen niin kaavoittajan kuin asukkaan näkökulmasta. Kaupungille kunnallistekniikan rakentaminen maksaa noin miljoonan, josta tonttien hintoina saadaan takaisin noin 50 prosenttia. Voikin sanoa, että kaupunki tarjoaa vaihtoehtoja asumiseen ja todella yrittää houkutella uusia asukkaita. Samalla se pitää hyvällä asumisella nykyiset asukkaat paikkakunnalla.

Tilanne on toisenlainen Pieksäjärven rannalla. Kaupungin tekninen lautakunta saa syksyn aikana asiakseen Pertinkujan kaavoituksen pattitilanteen ratkaisemisen.

Yhtäältä järvimaisema tuntusi varmalta keinolta saada asukkaita Pieksäjärven tuntumaan. Kaupungin keskustassa ei ole muitakaan järvimaisemapaikkoja tarjota asumiseen. Asuinrakentamisen vastustajat taas näkevät hankkeen jopa riskialttiina ja Pieksämäen kehityksen esteenä.

Vaikuttaa siltä, että tekninen lautakunta alkaa hakea uutta näkökulmaa Pertinkujan kaavahankkeeseen. On ilmeistä, että kompromisseja tarvitaan. Pieksämäen parasta haluava ei tahdokaan takertua yhteen hankkeeseen vaan toivoo sille kaikille kelpaavan lopputuloksen. On parempi, että hanke ei sido inhimillisiä ja taloudellisia voimavaroja enää enempää vaan päästään eteenpäin kehittämään paikkakuntaa.

Keskustelu