Monessa perheessä eletään jännittäviä aikoja

Tara McLees

Kolumni

Monessa perheessä odotetaan jo varsin malttamattomana keskiviikkoa ja koulujen alkua. Suurin jännitys lienee perheissä, joissa esikoinen suuntaa ensimmäistä kertaa koulutielle. Ehkä koulumatkan kulkemista on jo ehditty harjoitella useita kertoja, ja mahdollisimman turvallinen koulutie on tullut tutuksi. Jännittävää tuon reitin taittaminen on kaikesta huolimatta.

Viimeistä vuottaan peruskoulussa pakertavien perheissä puolestaan huokaistaan syvään. Niin se on viimeinen pakollinen kouluvuosi edessä, ja tulevaisuuden suunnitelmat edessä. Jatko-opiskelupaikkaa täytyy alkaa miettiä viimeistään tässä vaiheessa, ja samalla hieman pohtia sitä, mikä siitä omasta kullanmurusta isona tulee.

Yläkoulu antaa tähänkin apua ja tukea vahvistamalla ja ottamalla huomioon oppilaan vahvuudet ja heikkoudet. Yksin ei tarvitse mitään päättää.

On kuitenkin myös perheitä, joissa koulunaloitusta odotetaan kauhulla. Yöt menevät pyöriessä sängyssä ja ensimmäisen koulupäivän lähestyminen jännittää ja pelottaa. Ovatko koulun portilla vastassa taas ne samat kiusaajat ja nälvijät, vai joko tänä vuonna saisi olla rauhassa? Mahtaako joku huomata, että perheen rahat ovat vähissä, ja tänäkään syksynä ei ole ollut varaa kunnon reppuun saati vaatteisiin? Miksi tällaisista asioista ylipäänsä pitää kantaa huolta?

Reppu joka selkään -keräys tuo iloa tänä syksynä kymmeniin perheisiin. Pieksämäellä Suur-Savon Osuuspankin ja Pelastakaa Lasten yhteistyössä suorittama keräys tuotti 59 reppua ja 37 penaalia jaettavaksi vähävaraisiin perheisiin.

Apu saattaa tuntua pieneltä, mutta niille lapsille, joilla ei ehkä koskaan ole ollut uutta reppua, on ilon määrä suuri.

Muistelkaapa vaikka omaa lapsuuttanne ja hetkeä, kun pakkasitte ensimmäistä kertaa ihka uuden repun koulua varten. Kyllä siinä hetkessä oli mukana pientä iloa ja riemua.

Pieksämäkeläisten into osallistua tähänkin keräykseen ilahduttaa suuresti. On hieno asia, että tämän tyyppisiä keräyksiä ja mahdollisuuksia tehdä hyvää kehitetään koko ajan lisää. Yleensä tällaiset keräykset ovat painottuneet enemmän joulun seutuun.

Pieksämäen yläkoululaiset ovat onnekkaassa asemassa, sillä he pääsevät opiskelemaan upouudessa koulurakennuksessa.

Ei tullut sitä paljon puhuttua iglua, mutta tuli jotain muuta hienoa. Moderni ja toiminnoiltaan paras mahdollinen koulurakennus tarjoaa oppilaille uusia mahdollisuuksia opiskeluun. Myös tämän poikkeusajan ohjeistuksien noudattaminen on helpompaa avarissa ja muunneltavissa tiloissa.

Myös Virtasalmella oppilaat pääsevät upouuteen koulurakennukseen.

Kylän pienille koululaisille ensimmäinen koulupäivä on tästä syystä vieläkin jännittävämpi.

Nykyaikana ei ole laisinkaan itsestään selvää, että kylille rakennetaan uusia koulurakennuksia. Päinvastoin. Opetushallituksen viime tiistaina julkaiseman tilaston ja ennusteen mukaan Suomen maakunnissa kouluverkon kattavuus on pudonnut dramaattisesti.

Huonoimmassa asemassa on Etelä-Savo, missä on 2000-luvun aikana lopetettu yli sata koulua. Tämä tarkoittaa siis yli puolta kaikista alueen kouluista.

Myös Pieksämäki koki lopetusiskun tämän vuoden aikana, kun Vehmaskylän koulu päätettiin laittaa kiinni.

Keskustelu