Jokainen viikko on omalla tavallaan naistenviikko

Kari-Pekka Issakainen

Kolumni

Tänään se alkaa. Naistenviikko on seitsemän päivän pituinen ajanjakso 18.-24. heinäkuuta, jolloin meillä Suomessa on almanakassa vain naisten nimiä. Tänään lauantaina juhlitaan Riikkaa, huomenna Saria, maanantaina on muun muassa Marketan vuoro, tiistaina Johannan, keskiviikkona Leenan, torstaina Olgan ja perjantaina Kristiinan. seuraavan viikon aikana nimipäiväänsä viettää iso joukko suomalaisia naisia. Nimimuunnoksia on enemmänkin ja naistenviikolle osuu yli 30 nimeä, joka käytännössä tarkoittaa yli 600 000 nimipäiväsankaria ensimmäisen tai toisen nimen perusteella. Juuri sen ansiosta seuraavan viikon aikana suuri joukko suomalaisia naisia saa juhlia nimipäiväänsä.

Onnea kaikille nimipäiväänsä seuraavan viikon aikana viettäville. Onnea myös kaikille naisille, niin tutuille kuin tuntemattomille. Olette tämän viikon ansainneet. Ilman teitä ei olisi meitä miehiä, eikä oikein ketään muutakaan.

Entiseen aikaan naistenviikolla seurattiin säätä erityisen tarkkaan. Viikko näet ajoittuu heinäntekoaikaan, eikä heinää päästy nostamaan seipäälle jos taivas työntäisi vettä kuin saavista kaatamalla. Kasanperinteen mukaan naistenviikolla sataa, sillä naiset ovat kovia itkemään.

Mutta eihän sataminen ole naisten nimien syytä. Tausta löytyy vuodenajasta. Keski- ja loppukesällä eletään vuoden runsassateisimpia aikoja, joka taas näkyy pitkän ajan tilastoissa. Ilmatieteenlaitoksen mukaan täysin poutaisia naistenviikkoja on keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa. Hieman poutaviikkoja useammin on viikkoja, jolloin sataa kuutena tai jopa kaikkina seitsemänä päivänä. Tyypillisesti naistenviikolla sataa kolmena tai neljänä päivänä.

Alun perin naistenviikko syntyi kristillisten pyhimysten muistopäivien ympärille. Keskiajalla Suomessa juuri samalle heinäkuiselle viikolle sattuivat Maria Magdalenan sekä Pyhän Kristiinan ja Pyhän Margaretan päivät.

Seitsemänpäiväiseksi naistenviikosta tuli vuonna 1950 nimipäiväuudistuksessa, kun miehennimi Rieti poistettiin ja Riikka sai heinäkuun 18. päivän kokonaan itselleen. Suomenruotsalaisessa kalenterissa naistenviikko on edelleenkin kuusipäiväinen.

Omakohtaisesti naisvaltaisessa perheessä asuvana ja elävänä miehenä ajattelen kernaasti, että jokainen viikko on tietyllä tavalla naistenviikko. Oman perheeni naiset ovat minulle päivittäin kaikkein rakkaimpia, läheisimpiä ja elämän tärkeimpiä ihmisiä.

Kalenteri on enemmän kuin täynnä erilaisia teemaviikkoja ja teemapäiviä. Tänään on esimerkiksi paitsi naistenviikon aloituspäivä niin myös kansainvälinen Nelson Mandela-päivä. Maanantaina taas on esimerkiksi Kuun päivä sekä Rumien rekkojen päivä. Tiistaina on Roskaruuan päivä ja keskiviikkona riippumaton päivä. Torstaina on Hot dog-päivä ja vaniljajäätelön päivä. Perjantaina puolestaan on serkkujen päivä.

Koska kalenteri tuntuu olevan täynnä kaikenlaisia kummallisuuksia, niin mahtuisiko sinne vielä kaljujen, ylipainoisten ja silmälasipäisten keski-ikäisten miesten päivä? Eihän meillä suuria toiveita olisi päivän suhteen, mutta jonkunlainen paraati olisi paikallaan ja sellainen pienimuotoinen liputuspakko.

Keskustelu