Uudet mahdollisuudet kutsuvat nuoria

Tara McLees

Kolumni

Korona-kevät sotki tänä vuonna monen nuoren kesätyömahdollisuudet ympäri Suomea. Moni joutui myös myöhäistämään valmistumistaan, sillä harjoittelujaksoja peruttiin kevään aikana useilta opiskelijoilta.

Nuorelle ihmiselle tällainen epävarmuus, ja jo tehtyjen suunnitelmien muuttuminen voi olla kova paikka. Jopa kovempi kuin monelle aikuiselle.

Aikuiset ovat jo elämänsä varrella ehtineet tottua siihen, että kaikki ei aina mene suunnitelmien mukaan.

Nuorelle, joka on jännityksellä odottanut ensimmäisen kesätyöpestinsä alkua, on suunnitelmien muutos varmasti suuri pettymys. Onneksi Pieksämäelläkin nuoria saatiin palkata kesätöihin sekä kaupungille että yksityiselle sektorille koronasta huolimatta.

Ensimmäiset kosketukset työelämään ovat nuorille tärkeitä monestakin syystä. Vähäisimpänä syynä ei tietenkään ole oman rahatilanteen parantaminen.

Ohjaamo Pientareen duunaa oma kesäduuni on yksi hyvistä esimerkeistä nuorten itsensä osallistamisesta kesätöiden suunnittelussa. Ideana on, että nuori keksii itse itselleen kesätyön, jota lähtee toteuttamaan.

Tällöin nuori saa toden teolla tehdä kesätyönään sellaista, mistä nauttii ja mihin saattaa jopa löytyä jonkinmoista asiantuntemusta ennestään.

Nuorten työllisyys ylipäänsä on asia, johon yhteiskunnassamme pyritään satsaamaan koko ajan. Etenkin sellaiset nuoret, jotka ovat hieman hukassa tarvitsevat nyt ja tulevaisuudessa tukea arjen asioihin.

Tästä syystä onkin tärkeää, että Pieksämäelläkin Ohjaamo Pientare on päässyt yhteisiin tiloihin muiden nuorten parissa työskentelevien toimijoiden kanssa.

Nuorille on jatkossa entistä helpompaa kävellä ovesta sisään paikkaan, josta hän saa tukea ja apua monenlaisiin ongematilanteisiin. Luukulta luukulle hyppääminen latistaa helposti kenet tahansa.

Vaikka Suomessakin eletään edelleen hieman epävarmaa aikaa koronan vuoksi, odottaa moni nuori opintojen alkua syksyllä. Vaikka koulua jouduttaisiinkin käymään uudestaan etäopetuksessa, antoi viime kevät aivan uudenlaiset valmiudet opetuksen järjestämiseen ja itse opiskeluun.

Tutkimusten mukaan etäopiskelu sujui kohtalaisen hyvin joka puolella Suomea. Toki erojakin on, ja toisille etäopiskelu tuotti enemmän harmia ja vaivaa kuin toisille.

Tällaiset digiloikat tulevat yleistymään entisestään maailmassa. Erilaiset tilanteet – olivat ne sitten pandemioita tai muita – pakottavat meidät oppimaan uutta halusimme me sitä tai emme.

Myös etätyöskentely sai uutta tuulta purjeisiinsa kevään aikana. Moni meistä huomasi, että nykytekniikka mahdollistaa työskentelyn vaikka keskellä metsää piilopirtissä. Kunhan yhteydet vain toimivat.

Kuluneen muutaman kuukaudet tarjoamat haasteet ovat väkisinkin muovanneet maailmasta uudenlaisen. Hopeareunuksena voidaan ajatella, että nykypäivän lapsille aukeaa ehkä aivan uudenlaisia työskentelymahdollisuuksia, kuin mitä meillä vanhemmilla on työuramme aikana ollut.

Ehkä nuoretkin alkavat harkita synnyinkuntaansa jäämistä, kun useaa työtä voi tehdä missä vain. Parhaimmillaan tämä johtaa vuosien saatossa pienten kylien elinvoimaisuuden nousuun.

Kommentoi