Eläinten ihmeellinen maailma koukuttaa

Tara McLees

Kolumni

Eläinten tarkkailu on mukavaa ja täysin maksutonta kesäpuuhaa aivan kaiken ikäisille. Omassa kotipihassa tai kesämökin pihamaalla vilistää monenlaisia eläimiä, joita voi seurata parhaimmillaan pitkiäkin aikoja.

Esimerkiksi heinäkuun viimeisenä viikonloppuna päästään jälleen bongaileman lepakoita, noita hämärän hetken siivekkäitä otuksia. Lepakkobongausta voi tehdä joko ihan omaksi iloksi tai järjestelmällisesti ilmoittamalla havaintoja Suomen lepakkotieteellisen yhdistyksen seurantaan.

Muutama viikko sitten kerroimme Pieksämäen Lehdessä Hiekanpään rantapuistoon kiinnitetyistä liito-oravien pöntöistä. Pöntöt lahjoittanut liito-oravista itsekin kiinnostunut mies kertoi jutussa käyttävänsä paljon aikaa noiden mystisten otusten seuraamiseen oman mökkinsä pihalla.

Hän on jopa onnistunut maastoutumaan niin hyvin, että liito-oravien touhujen seuraaminen ei ole häiriintynyt useaan tuntiin.

Kuten monet muutkin ennen ihmisiä arastelleet eläimet, myös liito-orava on viime vuosien aikana urbanisoitunut rajusti. Tehdäänhän liito-oravista havaintoja suurten kaupunkien keskustoissakin.

Ei siis ole mikään mahdottomuus onnistua bongaamaan liito-oravaa iltakävelyn aikana Pieksämäen Hiekanpäästäkään.

Moni pieksämäkeläinenkin ehtii joka kesä odottaa siilien saapumista kotipihalle. Erityisesti siilien hyvinvoinnista ollaan tänäkin kesänä oltu huolissaan helteiden aikana. Vaikka siilien ruokkiminen herättääkin mielipiteitä puolesta ja vastaan, ollaan laajalti yksimielisiä siitä, että helteellä olisi hyvä jättää siilille vettä jonkinlaiseen helposti saavutettavaan juomakippoon.

Viljelyksen alueella tehtiin toissapäivänä siilihavainto, joka poikkesi normaalista. Koiran kanssa lenkillä ollut nainen tapasi lenkkipolulta siilin, joka käyttäytyi varsin omituisesti. Siili ei tuntunut tietävän, mihin suuntaan se menisi, ja pyöri pitkään ympyrää. Oli selvästi havaittavissa, että eläimellä oli jokin hätä, sillä se kulki pelkäämättä myös ihmisiä ja koiria kohti.

Koirien hämmästys lienee ollut suuri, kun piikikäs otus yritti ottaa rohkeasti jonkinmoista kontaktia.

Paikalle sattuneet naiset soittivat pieneläinhoitajalle, joka kävi noutamassa siilin hoitoon. Pieneläinhoitaja havaitsi siilin toisen silmän olevan kiinni, mutta pienellä huuhtelulla hän sai silmäluomea raotettua.

Siili luultavammin pääsi vielä jatkohoitoon eläinhoitolaan, missä sen silmä yritetään saada toimivaksi tippakuurilla.

Lintujen pesimäaika on myös ollut mielenkiintoista seurattavaa. Talomme nurkalla olevaan pönttöön pesi kirjosieppopariskunta, jonka pesänrakennusta ja poikasten hoivaamista ehdimme seurata melkoisen tovin.

Valitettavasti poikasten pesästä lentoa emme ehtineet havaita missään vaiheessa.

Sen sijaan ruokintavaihe oli melkoista piipitystä. Kirjosieppo-isä lensi ruoanhakureissuilleen jatkuvalla syötöllä pitkin päivää, ja joka kerta pönttöön saapuessaan alkoi sieltä kuulua usean äänialan piipitys.

Lapsille erilaisten eläinhavaintojen tekeminen on jännittävää ja opettavaista. Luonnosta oppii havainnoimalla paljon enemmän kuin koskaan kirjoista lukemalla.

Esimerkiksi tuo lepakkobongaus voisi olla koko perheelle mieluista iltahämärän tekemistä nyt kun menemme kovaa vauhtia kohti syksyä.

Kommentoi