Zeus, Pandora ja viivasuora halkopino

Tero Markkanen

Kolumni

Otan esille vaietun ongelman, jonka ikeessä elää lukuisia kotitalouksia varsinkin suurkaupunkien ulkopuolella. Halkoholismi -niminen sairaus juontaa usein juurensa lapsuuteen. Vanhemman tai isovanhemman vilpitön tarkoitus ohjata lapsen ylitsepursuava energia halkojen pilkkomiseen saattaa johtaa myöhemmällä iällä ongelmien kasaantumiseen. Viaton harha-askel lapsuudessa voi olla Pandoran lippaan ensimmäisen lukon avaaminen.

Halkoholismin siemen kylvetään jo varhaisella iällä. Ongelma sulkeutuu uhriin lapsuudessa, mutta horrostaa sisällä ja voi petollisen hyvin. Se ikään kuin odottaa sopivaa tilaisuutta aktivoitua ja iskeä täydellä voimallaan. Aivokuoren ollessa täysin kehittynyt, saattaa viaton ja tietämätön uhri tarttua kesämökillä kirveeseen ja halkoa noin motin verran klapeja. Tutkijat ympäri maailmaa ovatkin väitelleet siitä, vahvistaako halkoholismin kehitystä naaraan hiljainen hyväksyntä tehtyihin halkoihin vai tuoko haloilla saavutettu lämpö uhrille suuremman mielihyvän.

Halkoholismin toinen vaihe konkretisoituu moottorisahan ja halkomakirveen hankkimiseen. Tässä vaiheessa taudinkuvaa uhrilla on usein hallinnassaan omakotitalo. Halkoja hän tekee kerran vuodessa 3-6 pinomottia. Tutkijat ympäri maailmaa ovat yhtä mieltä siitä, että halkoholismi kehittyy sitä nopeammin ja voimakkaammaksi, mitä enemmän halkoholisti saa muilta ihmisiltä (halkoholisteilta) apua / tukea omiin tarkoitusperiinsä.

Taudin edetessä halkoholisti kuluttaa yhä enemmän rahaa mielihyvänsä saavuttamiseksi. Hänellä saattaa olla kesämökki-kiinteistö, jossa kasvaa omaa metsää, hänen moottorisaha on vaihtunut ammattimaisempaan ja sen huolto onnistuu omin pikku kätösin. Halkoholistin puolison ja lähipiirin tulisikin tehdä konkreettinen interventio tilanteeseen viimeistään silloin, kun halkoholisti hankkii uudet metsurin suojavarusteet, vaikka vanhoillakin olisi pärjännyt. Tutkimuksissa on todettu, että halkoholistin lähiomaiset suojelevat halkoholistia mahdollisimman pitkään. ”Kuin enkelin suojelevat siivet”, totesi torontolainen Free Timberholic -järjestön puheenjohtaja Axl ”Vaselik” Jonsered, ex-halkoholisti hänkin.

Halkoholismin neljäs vaihe, stage four, kuten kansainvälisesti todetaan, aiheuttaa suurta taloudellista päänvaivaa uhrin perheelle. Nelivetoinen mönkijä perävaunuineen, avolavamaasturi ja uusi 35 mottia vetävä puuliiteri onkin nielaissut koko perheen säästöt ja ulkomaan lomamatkat ovat vaihtuneet yhteisiksi halkopinojen pura-kasaa -aktiviteeteiksi. Tässä vaiheessa vaimo on hyvin usein täyttänyt avioerohakemuksen kertaalleen - kuin harjoitukseksi ja varoitukseksi.

Taudin edetessä riittävän pitkälle halkojen teko on ympärivuotista - elämä pyörii halkojen ympärillä ja se määrittää uhrin päiväkierron. Moottorisahoja uhri omistaa vähintään kaksi, teräketju vaihtuu vaikka silmät kiinni. Taudin viimeisessä vaiheessa kuvioon astuu halkojen myynti, dealing. On todettu globaalisti, että diilaavat halkoholistit saattavat jopa taistella omista reviireistään - yhteen kaupunkiin ei mahdu kuin yksi myyjä. Metsäpalstojen osto, uuden 4-vetoisen maastoauton ja metsätyökoneen hankinta isokorkoisella lainarahalla saa pankin hyräilemään, mutta uhrin vaimo hyräilee koroissaan jo aivan muuta sävelmää tulevaisuudelleen.

Hyvät ystävät. Älkää ummistako silmiänne. Halkoholismi alkaa viattomasta kokeilusta, mutta saattaa johtaa vakaviin seurauksiin. Pandoran lipas vitsauksineen on nyt kertaalleen avattu ja suljettu. Avaa se vielä uudelleen ja vapauta pohjalla vielä oleva toivo.

Lähde hänen mukaansa metsän rauhaan.

Keskustelu