Toiseen koronaaltoon täytyy varautua

Sosiaali- ja terveysministeriö arvioi viime torstaina, että kesän aikana havaittu laskusuunta uusissa koronavirustartunnoissa on pysähtynyt. Siitä huolimatta epidemiatilanne on pysynyt Suomessa vakaana. Ainakin toistaiseksi, ja toivottavasti pysyy niin myös jatkossakin.

Samaan aikana koronatestausten määrät ovat selvästi lisääntyneet kesän aikana. Perjantaina Yle Radio 1:n Ykkösaamussa vieraillut THL:n johtajan Mika Salmisen mukaan muutos johtuu arvioiden mukaan siitä, että tavallinen nuhakuume on samaan aikaan yleistynyt.

Asiantuntijat pitävät varmana, että tartuntamäärät tulevat syksyn aikana nousemaan nykyisestä. Erilaisten rajoitusten purkamisen ja matkailun avautumisen sekä koulujen alkamisen myötä tartunnat saattavat päästä leviämään vauhdilla. Asiantuntijoiden mukaan terveydenhuollon kantokyvyn ylittävä epidemia on pahimmassa tapauksessa edelleen mahdollista.

Onneksi viranomaisilla on nyt viime kevättä paremmat valmiudet tarttua tilanteeseen. Tautitilanteen aisoissa pitäminen on kuitenkin hyvin pitkälle edelleen meidän jokaisen käsissä, jopa sanan varsinaisessa merkityksessä. Käsien pesemisen, henkilökohtaisen hygienian ja riittävän etäisyyden ylläpitämisen tärkeyttä ei voida liikaa korostaa. Silti on ainakin henkisesti syytä varautua siihen, että syksyllä koronatilanne voi olla nykyistä huonompi.

Keskustelu