Vielä ehtii keräämään luonnon antimia

Kuluva vuosi on ollut monella tavalla poikkeuksellinen, ja sitä se ehtii olemaan vielä jatkossakin. Myös luonto on suonut antiaan poikkeuksellisen runsaasti. Metsät melkein pullistelevat kerättävää marjojen ja sienien muodossa.

Metsissä ja soilla kasvaa vuosittain noin 500 miljoonaa kiloa luonnonmarjoja. Sadosta saadaan parhaimmillaankin talteen vain alle 10 prosenttia. Kaupallinen keruu puolukalla, mustikalla ja lakalla on ollut noin 10–17 miljoonaa kiloa vuosittain. Metsään jää aivan liian paljon keräämättömiä ja rahanarvoisia marjoja.

Suomessa on menossa kansallinen marjanpoimintahaaste, marjatalkoot, koska pula poimijoista uhkaa luonnonmarjasadon saamista talteen. Kansalaisia kannustavat menemään metsään Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, Suomen Kylät ry, ProAgrian Töitä Suomesta -palvelu yhdessä muun muassa Arktiset Aromit ry:n ja Suomen 4H-järjestön kanssa. Kampanja on tiivistymässä Marjanpäivänä elokuun puolivälissä.

Haaste ei ole mitenkään mahdoton, sillä suurin vaiva on metsään lähtemisen vaiva. Arktiset Aromit ry:n laskelmien mukaan jos kaikki 15 – 64-vuotiaat keräisivät jokainen yhden ylimääräisen sangollisen marjoja, olisi niiden talteenotto turvattu. Myös Pieksämäellä riittää metsiä käveltäväksi ja marjoja poimittavaksi. Se on samalla hyvää hyötyliikuntaa.

Keskustelu