Pieksämäki on pärjännyt kohtalaisesti

Etelä-Savossa oli toukokuun lopussa lomautettuna kymmenkertainen määrä ihmisiä vuodentakaiseen verrattuna. Lisäksi työttömyysturvaa hakevia yrittäjiä oli koronavirusepidemian takia samaan aikaan noin tuhat.

Koko maan tilanne on pahempi kuin Etelä-Savon, sillä lomautettuja oli 18-kertainen määrä verrattuna normaalina pidettävään tilanteeseen vuosi sitten. Myös nuorten työttömyys on lisääntynyt paljon. Kriisiaika näkyykin ensimmäisenä nuorten työllisyydessä. Pitkäaikaistyöttömyyskin nousee, joskaan ei yhtä paljon, nyt pitkäaikaistyöttömiä oli 12 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Talouselämän asiantuntijat ja järjestöt kuitenkin arvioivat, että pahin on jo takana ja yritysten näkymät ovat jo paranemaan päin.

Ellei pelättyä koronavirusepidemian toista aaltoa tulekaan, elpyy yritystoiminta nopeasti. Lisäksi kulkutautiepidemian aikana on opittu uusia käytäntöjä, kuten etätyöskentely. Todennäköisesti yritykset hyödyntävät saatuja kokemuksia ja lisäävät maltillisesti etätyön tekemistä.

Etelä-Savon työvoima on iäkästä ja eläköityvää. Jo nyt kärsitään useilla aloilla työnvoimapulasta. Onkin oletettavaa, että työllisyys jälleen paranee entiselle tasolle ja jopa sitä paremmaksi. Työttömyysaste oli kuukausi Pieksämäen seutukunnassa Etelä-Savon matalin, 12,5 prosenttia.

Kommentoi