Kelalääkärit oikeusmurhaajina

Mervi Eskelinen Karin Karjalainen

Kelalääkäreiden vallankäytön väline, työkyvyttömyyseläkkeiden torpedointi. Kelalääkäreillekin kuuluu lääkärinvala. Se on unohdettu. Missä on kelalääkäreiden etiikka?

Oikeusmurhatarina, Esan tarina.

Esan terveysongelmat alkoivat niveloireilla vuonna 2010. Olkapää oireilee voimakkailla kivuilla, eikä Esa saanut enää puettua vaatteitaan eikä vaatteitaan poispäältään. Oireiden seurauksena Esa joutui lopettamaan oman yrityksensä toiminnan.

Tutkimukset alkoivat Pieksämäen sairaalassa. Diagnoosi on olkanivelrustorenkaan ja kiertäjäkalvon repeytymät, kulumat sekä jännevauriot. Myös polvissa on nivelongelmia. On myös niskassa välilevyrappeumaa ja hermojuuriahtaumaa. On monia ongelmia, jotka vaikuttavat elämään.

Vuonna 2012 ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Andras Fonagy teki ensimmäisen työkyvyttömyyslausunnon. Sen jälkeen alkoivat kelalääkäreiden hylkytuomiot. Esan leikkaukset alkoivat, leikattiin polvea, leikattiin oikeaa olkapäätä useamman kerran. Vasemmasta olkapäästä leikattiin jännekanavia. Oikea olkapää ei kuitenkaan parane, yhä oireilee.

Uniongelmatkin vaivaavat, unta vain kolme-neljä tuntia yössään. On ajatuskatkoja, ei muista mitä piti sanoa, mitä piti tehdä. Fysiatrian ylilääkäri Päivi Nurminen myös tutkii, tekee lausunnon työkyvyttömyydestä. Kelalääkäriltä tulee kuitenkin hylky ilman potilaan tutkimista. Taaskaan ei Esaa tavattu.

Mikkelin ammatillinen kuntoutusryhmä tekee selvityksen työkyvystä. Selvitystyöryhmään kuului muun muassa lääkäri, fysioterapeutti ja sosiaalityöntekijä. Kutsu tuli 12 päivän Kelan järjestämään kurssiin. Esa oli liian kipeä, joten kurssi jäi kahteen päivään.

Tehtiin toimintakykytesti kaksi kertaa. Tuloksena oli suositus työkyvyttömyyseläkkeeseen.

Tehtiin neuropsykologinen testi, tämäkin kaksi kertaa. Neuropsykologinen testi mittaa mahdollisuutta uuteen ammattiin. Kipeys yhä vaivaa. Taas suositus työkyvyttömyyseläkkeestä.

Vuonna 2014 Esa on työkokeilussa koulun yläasteella. Kokeilun perusteella Kelan päätös oli, että Esa voi toimia opettajana. Riittääkö työkokeilu opettajan ammatissa toimimiseen? Kelako määrittää opettajatyön edellytykset?

Jälleen uusi arvio työkyvystä. Fysioterapialausunto suosittaa työkyvyttömyyseläkkeeseen.

Järjestetään työyhteisöpalaveri, jossa mukana kelan edustaja, sosiaalityöntekijä ja työvoimatoimen asiantuntija. Esitetään työkyvyttömyyseläkettä, allekirjoittajana työvoimatoimen asiantuntija.

Tätäkö on kelalääkäreiden harkinnanvaraisuus? Valta lyö maahan. Kaikki menee, ei pysty tekemään oikein mitään, kun ei ole rahatuloja. Ei saa esimerkiksi lainaa, vuokra-asuntoja tai ei voi tehdä mitään isompia hankintoja. Kaikki tämä on kelalääkäreiden tuomioiden tuomaa raskasta takkaa. Miten turhaa ja raastavaa on kaikki.

Perussuomalaiset esittävät, että eläkepäätökset tulee tehdä tutkivan lääkärin diagnoosin pohjalta. Kelalääkärit eivät voi hylätä korvauksia tai tehdä hylkääviä päätöksiä tutkimatta potilasta, elleivät he lääketieteellisin menetelmin pysty toistamaan toisin. Myös kelalääkäreitä koskee lääkärivala.

Oikeusmurha on tapahtunut Esan tapauksessa, niin kuin monen muunkin, tuhansien henkilöiden kohdalla.

Missä kulkevat kelalääkäreiden etiikan ja vallankäytön rajat? Millainen terveysongelma on tarpeeksi työkyvyttömyyteen?

Kommentoi