Sotkuinen sote

Kalevi Karjalainen

Raimo Manninen kirjoitti sote-asioista parikin kirjoitusta. Hän ei kirjoitusten perusteella hyväksynyt maakuntamallia. Maakunnat ovat kuitenkin olemassa ja niillä on hallintokoneisto, joka on nyt monta vuotta työstänyt sotea. Kun nyt todennäköisesti sosialidemokraatit muodostavat hallituksen, niin ryhdytään valmistelemaan kaupunki (kunta) vetoista mallia. Meille Pieksämäellä se tarkoittaa Mikkeli vetoista sotea. Liekö se silloin parempi kuin maakuntavetoinen.

Entisenä virkamiehenä minusta on surullista, että maassamme monen sadan virkamiehen työ soten valmistelussa valui hukkaan, vaikka osaa ko. työstä voitaneenkin hyödyntää uudessa suunnittelussa, niin väkisin syntyy tyhjäkäyntiä. Vaaliennusteiden mukaan tulevan eduskunnan paikkajako on sellainen, että uusi hallitus aloittaneen vasta kesällä ja siihen saakka voidaan vaan odottaa.

Pieksämäellä perusterveydenhoito oli maakuntahallinnon ulkopuolella, joten meillä voidaan nyt jatkaa samalla mallilla ainakin toistaiseksi.

Manninen pitää toteamustani soten ja maakuntamallin kaatumisesta huonosti verhottuna uhkauksena. Tarkoitukseni ei ollut uhkailla , vaan surra hukkaan heitettyä työtä. Meillä Etelä-Savon maakunnassa Joroinen pyrkii Kuopion suuntaan ja Heinävesi Joensuun suuntaan eli pois maakunnasta. Savonlinna ja Mikkeli haluaisivat hoitaa omat sotensa ja kinaavat melkein kaikista asioista. Pieksämäellä tulisi nyt vakavasti miettiä, jos päädytään kaupunkijohtoiseen, mikä kaupunki on meidän suuntamme.

Suomessayksikään puolue ei voi yksin muodostaa hallitusta, joten vaalien jälkeen on tehtävä tässäkin asiassa yhteistyötä ja otettava kaikkien osapuolten näkemyksiä mukaan. Käsitykseni mukaan sellaista hallintomallia ei ole olemassa, joka sopisi koko maahan, joten joustavuus olisi tarpeen.

Kommentoi