Mielenterveyspalveluita tarvitsevat huomiotta

Arto Mökkönen

Olen laittanut merkille näin eduskuntavaalien kynnyksellä, että yksikään puolue tai eduskuntavaaliehdokas ei ole ottanut kantaa meidän mielenterveyskuntoutujien todellista tilannetta. Koska he puhuvat vain lapsiperheiden aseman puolesta sekä koulutuksesta, johon esimerkiksi Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto olisi satsaamassa miljardi euroa.

Siksi me mielenterveyspalveluita tarvitsevat ihmiset olemme eriarvoisessa asemassa muihin kanssaihmisiimme nähden.

Vaikka jokainen puolue tai eduskuntavaaliehdokas puhuu tasa-arvon puolesta. Siksi kysyisin kaikilta eduskuntavaaliehdokkaalta, että miksi nämä lupaukset eivät ole toteutuneet edes osittain? Sillä pikemminkin mielenterveysongelmaisten asemaa on pyritty hankaloittamaan kaiken maailman leikkauksilla sekä supistamalla mielenterveyspalveluihin käytettyjä määrärahoja. Vaikka meitä mielenterveyspalveluita käyttäviä Suomen kansalaisia on suuri joukko. Joten minun mielestäni eduskuntavaaliehdokkaiden on turha puhua ihmisten tasa-arvon puolesta.

Koska kaikista terveyspalveluista on pikemminkin pyritty karsimaan määrärahoja. Niin on käynyt myös Keski-Savon Hoivakehitys ry:n Nikulanmäen Kuntoutumiskylän osalta. Joten mielestäni näin eduskuntavaalien kynnyksellä eduskuntavaaliehdokkaiden on aivan turha puhua terveyspalveluiden osalta tasa-arvosta. Johan se on nähty jo edellisellä vaalikaudella. Tätä asiaa pohtiessani olen tullut siihen lopputulokseen, että mielenterveyspalveluiden määrärahoja on pyritty karsimaan aivan minimiin. Vai onko lapsiperheköyhyys kulkenut myös määränpäähän, siten, että meitä vähempiosaisia, mukaan lukien lapsiperheet, on jätetty eriarvoiseen asemaan. Tämä näyttää ikävä kyllä olevan karua todellisuutta.

Siksi toivoisin, että uusi tuleva hallitus ottaisi tämän tosiseikan huomioon. Sillä tuntuu tosi turhauttavalta, että kukaan ei aja meidän mielenterveyskuntoutujien etua. Siksi toivoisin, että tuleva hallitus ottaisi tämän tosiseikan huomioon. Joten mielenterveyspalveluihin voisi toivoa lisärahoitusta. Tämä karua karumpi totuus on käynyt jo ajat sitten toteen. Eikä leikkauslistojen loppua näy edes tyyrpuurissa. Vaikka kaikilla mielenterveyskuntoutujilla on käyttövarat laskettu minimiin. Siksi aivan liian suuri osa mielenterveyskuntoutujista saa käteen vain 60-120 euroon kuukautta kohden. Ja sillä pitäisi ostaa esimerkiksi kengät sekä kaikki alus- sekä päällysvaatteet tai kaikki harrastuksiin liittyvät kustannukset.

Siksi kysyisin kaikilta eduskuntavaaliehdokkailta, että ettekö voisi tehdä jotain tämän asian hyväksi? Vai onko siinä jokin ylitsepääsemätön este? Eli mistä löytyy mielenterveyskuntoutujille lisää käyttövaroja kuukautta kohden. Sillä usein miten toimeentulohakemuksen tekokin tyssää siihen, että Sosiaalitoimistosta tai Kelalta tulee hylätty päätös. Joten ainakin itse olen huomannut, että pitää karsia myös tarpeellisina pitämiäni hankintoja, koska 60-120 euron käyttövaroista ei tahdo riittää edes välttämättömiin hankintoihin. Joten pohdittavaa riittää myös uusilla kansanedustajilla sekä ministereillä.

Keskustelu