Vaalien jälkeen

Risto Mykkänen

”Kansa on puhunut ja pulinat pois.” tokaisi Johannes Virolainen aikoinaan. Pulina tosin taitaa vain jatkua kun vaalien jälkipeliä käydään ja tulevaa hallituspohjaa arvuutellaan.

Mutta palataan vielä paikallisesti eduskuntavaaleihin. Äänestysaktiivisuus nousi yli 60%:n, silti olimme yhä laiskimpia äänestäjiä. Missä syyt. Meillä yleisellä tasolla enemmän vierastetaan kuin innostutaan vaaleista. Yksi ainut paikallinen vaalipaneeli. Vaalipaneeli, johon eivät edes kaikki ehdokkaat päässeet mukaan. Osallistujia oli niukasti enemmän kuin ehdokkaita. Torilla vain yksi ehdokasjulisteteline pystyssä koko kunnassa. Ennakkoäänestys/ äänestyspaikat pitäisi sijoittaa sinne missä ihmiset liikkuvat, keskusta-alueella Veturitori/Prisma, Citymarket/Posti, Lidl/Alko.

<properties><property name="charovr" type="string" value="0100061B0000100001002D1B000008005C8FC2F5285CEF3F"></property></properties>Vaalipaneeleita kaikille voitaisiin järjestää myös kylillä. Ja ehkä se kahvipaketti palauttaa äänestäjille palkkioksi. Olemme kyllä niin ämpärikansaa, että ämpärillä voisi saada 100% äänestysaktiivisuuden, jos ei ylikin.

Ja nuorille energiajuoma, sillä onhan numeron tai kirkkoveneen kirjoittaminen äänestyslappuun rankka suoritus.

MeilläPieksämäelläkin muutamat ehdokkaat saivat niin hyviä äänimääriä, että joskus se oma ehdokas voi olla taas todellisuutta. Vaalit on nykyään kovaa touhua, se vaatii aikaa vaalityöhön ja kovia rahasatsauksia, velkaa tai omia säästöjä. Täälläkin vierailee ehdokkaita yhä enemmän muualta, koko vaalipiirin alueelta. ja vaaliesitteitä tulee Kotkasta ja Lappeenrannasta asti postilaatikkoon.

Vaikka rasistit huutelee somessa rajat kiinni, niin se ei onnistu edes vaaleissa, ääniä karkaa täältä ehdokkaille muihin kaupunkeihin. Positiivista on tietysti se, että ääniä tulee tännekin, sillä harvemmin oman kunnan äänillä tulee valituksi.

Etelä-savossa vaalit olivat kova koettelemus muutenkin, Mikkelikin jäi ilman kansanedustajaa ja Etelä-Savon kansanedustajat vähenivät seitsemästä viiteen.

Valtakunnallisestivaalit olivat aktiiviset, Yli 70 prosenttia äänesti, mikä on hyvä tulos. Vaalien lopputulos oli erittäin tasainen. Viiden puolueen kannatus 10-20 prosentin välillä, eikä yhtään puoluetta yli 20%:n. Lähes kaikki puolueet voivat pitää itseään voittajina keskustaa lukuunottamatta.

Hallitusneuvotteluista tulee varmasti hankalat, ja hallituksen taipaleesta tuskin tälläkään kertaa ruusuista, on pääministeri kuka hyvänsä. Mutta vaalit on käyty, ja elämä jatkuu. Ja elämä on vaalit, kohta eurovaalit ja sitten voidaan jo viritellä kuntavaaleja.

Ja muistetaan, että äänestäminen on demokratian peruselementti eikä omaa ääntään kannata jättää käyttämättä.

Keskustelu