Etelä-Savo ei pärjää pitkään omin voimin

Viime viikolla Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:n julkaiseman väestöennusteen mukaan väestön ja työikäisen väestön kasvu keskittyy koko Suomessa suurten kaupunkien työssäkäyntialueelle. Sen mukaan joka toisessa maakunnassa on kuitenkin kasvava keskus. Ennusteen mukaan 23 keskuskaupungista noin puolet kasvaa ja vastaavasti noin puolet supistuu.

Erityisen kylmää kyyti on Etelä-Savon väestökehityksen kanssa. Ennusteen mukaan maakunnasta katoaa vuoteen 2040 mennessä noin 25 000 asukasta, eli käytännössä enemmän kuin yhden pikkukaupungin verran ihmisiä. Maakunnan keskuskaupunki Mikkeli ei pysty ennusteen mukaan taistelemaan kehitystä vastaan vaan sielläkin väki vähenee melkein kymmenen prosenttia vuoteen 2040 mennessä.

Oman väestötappion keskellä kamppailevan Pieksämäen tilanne ei vaikuta sen helpommalta, vaikka asiat ovat täällä monessa suhteessa paremmin. Pieksämäen seudulla on esimerkiksi Etelä-Savon paras työllisyyskehitys ja se antaa hyvän pohjan toiminnan kehittämiselle.

Valitettava tosiasia on, että Etelä-Savon omat hartiat eivät enää pitkään riitä kannattelemaan maakuntaa. Alueellisen yhteistyön tekeminen on tärkeää ja kannatettavaa, mutta se ei enää riitä. Nyt aika alkaa olemaan kypsä yhdelle Savolle, sillä maakuntarajat ovat kaikenlaisen luontevan yhteistyön esteenä.

Kommentoi