Rakenteilla on todellinen koko kaupungin helmi

Tara McLees

Kolumni

Pieksämäellä on viime viikkojen ajan poristu useasta eri tuutista positiivista kommentteja kaupungin vireästä katukuvasta ja rakenteilla olevista uudistuksista.

Toissa viikonlopun Big Wheels toi kaupunkiin tuhansia ulkopaikkakuntalaisia, jotka toinen toisensa jälkeen ovat hehkuttaneet sitä, miten upeat puitteet vanhan kaupungintalon ranta tarjoaa suurelle yleisötapahtumalle.

Tapahtuma itsessään on toki kävijöiden pääasia, mutta paljon on merkitystä silläkin, miten toimivana, ystävällisenä ja palveluiltaan monipuolisena kaupunki koetaan.

Pääkaupunkiseudulta tapahtumaan saapunut pariskunta hämmästeli sitä, miten järvi on aivan kaupungin keskustassa. He ihastelivat kaupungin puistomaista olemusta ja olivat varsin kiinnostuneita Hiekanpäähän rakenteilla olevasta tapahtumapuistosta.

Oli erityisen mukavaa kertoa näille ulkopaikkakuntalaisille siitä, miten paljon Pieksämäkeä tänäkin vuonna on kehitetty.

Eräs toinen pariskunta oli ehtinyt piipahtaa torilla kirppistelemässä ja Nukkekodilla sekä Sibelius-puistossa lastensa kanssa. Entisinä pieksämäkeläisinä he ylistivät erityisesti kaupungin lapsiystävällistä ilmapiiriä.

Soraääniä kuuluu aina, se on ihan luonnollista. Aina löytyy niitä, jotka vastustavat henkeen ja vereen vanhan uudistamista tai muuttamista.

Ainahan näin on ollut ja tulee varmasti olemaan hamaan maailmanloppuun saakka.

Nurista ja protestoida saa, jos pystyy perustelemaan asiansa järkevästi. Jos perusteluna on väite, että asiat ovat aina olleet näin, joten mitään ei pidä muuttaa, ei sellainen argumentti pidä kovinkaan kauan. Tai ainakin keskustelukumppani väsyy jankkaamiseen, eikä lotkauta korvaansa turhille nurinoille.

Hiekanpäähän rakentuva tapahtumapuisto on asia, josta jokainen pieksämäkeläinen voi olla todella ylpeä. Pieksämäen kaupungin kunnallistekniikassa on tehty laajaa ja osallistavaa suunnittelutyötä alueen muuntamiseksi mahdollisimman monipuoliseksi puistoksi, jossa monenlaiset tapahtumat voivat tulevaisuudessa pitää majaansa.

Eikä kyseessä ole mikään pieni alue.

Valmisteilla oleva aluehan ulottuu aina Nukkekodilta matonpesupaikalle Viljelykselle saakka.

Moni pieksämäkeläinen ei ehkä ole edes tajunnut, miten suuresta ja upeasta työstä tässä on kyse.

Mutta kun työkoneet ovat poistuneet, istutukset valmiita ja kaikki paikallaan, voi jokainen käydä ihastelemassa Hiekanpään uudistunutta ilmettä.

Kaupungin ammattilaiset ovat heittäneet ilmoille ajatuksen siitä, että Hiekanpään tapahtumapuistoa suunniteltaessa voivat myös tapahtumajärjestäjät ja uusiakin tapahtumia suunnittelevat kysyä rakenteilla olevasta alueesta ja jopa tehdä ehdotuksia.

Laajat nurmikentät ja rakkausretriittialue mahdollistavat vaikkapa puistopiknikkien, vilttikirppisten, konserttien ja kesäteatterin esittämisen.

Pitkään Veturitalleilla järjestetty koulujenaloitustapahtuma Start Now puolestaan voisi palata takaisin juurilleen, eli puistokonserttien aikaan.

Big Wheelsistä puhumattakaan.

Monelle pieksämäkeläiselle järjestäjät mukaan lukien on tärkeää saada säilytettyä kaupungin suurin yleisötapahtuma Pieksämäellä, joten ehkäpä uusi tapahtumapuisto Hiekanpäässä antaa jonkinlaisen takuun tähänkin asiaan.

Keskustelu