Minne matka

Päivi Thitz

Palasta pyhäksi

Monilla meistä kesään kuuluu matkustaminen joko lähiseudulla tai kauemmas. Kohteena voi olla kesäpaikka, sukulaiset, juhlat tai joku tapahtuma. Matkustaminen vie meidät fyysisesti toiseen paikkaan, pois kotoa ja usein myös henkisesti irrottaa arjesta ja virkistää mieltä.

Kristillisessä perinteessä puhutaan myös toisenlaisesta matkustamisen muodosta, pyhiinvaelluksesta. Pyhiinvaelluksella on fyysisen matkanteon ja päämäärän lisäksi myös sisäinen merkitys ja suuntautuminen. Vaellus antaa mahdollisuuden pysähtyä ja nähdä elämää toisin.

Ensimmäiset kristityt matkasivat Jeesuksen elämän keskeisiin kohteisiin ja näille paikoille rakennettuihin kirkkoihin. Myöhemmin pyhiinvaelluksen kohteita on tullut lisää. Nykyään vaelletaan apostolien hautojen tai Marian ilmestymispaikkojen lisäksi luostareihin, hiljaisuuden keskuksiin tai reitit kulkevat merkittävien kirkkorakennusten kautta.

Pyhiinvaelluksen taustalla on ajatus ihmisen kokonaisvaltaisuudesta. Sielu, henki ja ruumis, ihmisen koko olemus, etsii ja kaipaa Jumalaa. Vaeltaessa rukous, vuoropuhelu Jumalan kanssa, on läsnä askelten rasituksessa ja mielen hiljaisessa pohdinnassa tai kiitoksessa.

Vaikka emme elämässämme tekisi varsinaista pyhiinvaellusmatkaa, voimme etsiä oman tapamme käydä koko olemuksellamme rukoukseen Jumalan kanssa. Millainen asento ilmentää katumusta tai millainen liike kohottaa mielemme kiitokseen? Ajatusten pauhun hiljentämiseen voi auttaa rukoussanojen toistaminen vaikkapa askelten tahtiin. Väsymyksen tai kipujen keskellä voimme pysähtyä ja vain hengittää luottaen siihen, että Kaikkivaltias on lähellä.

Voimme myös rakentaa oman pyhän paikkamme kodissa tai löytää sen lenkkipolun varrelta. Joka sunnuntai on myös mahdollisuus ottaa oma paikka kirkon penkiltä. Matkaa kannattaa tehdä sinne, missä koet olevasi turvassa ja vastaanotettuna. Kuuntele sisintäsi, millainen nälkä tai jano sinua johdattaa ja mistä löytyy elämääsi ravitseva leipä ja virvoittava lähde.

Usko on liikkeelle lähtemistä ja tien kulkemista. Pyhiinvaelluksen ydin ei olekaan pelkästään päämäärässä, vaan ennen kaikkea jo matkanteossa läsnä olevan Jumalan seurassa.

Kommentoi