Toivottavasti kartano pääsee hyviin käsiin

Pyhityntiellä Pieksämäellä sijaitseva Bovallius-säätiön omistama Nikkarilan kartano on myytävänä nettihuutokaupassa. Myyntiaika päättyy syyskuun lopussa, eikä kohteesta ollut vielä perjantaina iltapäivällä jätetty yhtään tarjousta.

Kiinteistöstä myydään 800 neliön päärakennus, 300 neliön Pohjolatalo sekä pihapiirissä olevat talousrakennukset, kuten aitta- ja varastorakennukset sekä toimintakuntoinen lampola.

Kartano on ollut tyhjillään jo useamman vuoden ja se on ollut vajaakäytössä siitä lähtien kun Ammattiopisto Spesian opetustoiminta keskittyi Opintien kiinteistöön. Bovallius-säätiöllä ei siis ole käyttöä kartanolle eikä sitä ympäröivälle mittavalle rakennuskannalle. Alueen ja rakennusten ylläpitämisestä koituu vain kuluja, mutta ei juuri tuloja. Siksi säätiön myyntihalut ovat ymmärrettäviä.

Hieman samanlaisessa tilanteessa on esimerkiksi Pieksämäen kaupunki, jonka harteille on vuosien ja kuntaliitosten myötä tullut varsin merkittävä kiinteistöomaisuus. Kaikille rakennuksille ei löydy mitenkään sopivaa käyttötarkoitusta, joten kohteita on varmasti tulossa myyntiin. Toinen vaihtoehto on rakennusten purkaminen, mikä ei ole halpaa sekään.

Nikkarilan kartano on kuitenkin merkittävä osa paikallishistoriaa, joten olisi toivottavaa, että kartano päätyisi hyviin käsiin ja se säilyisi myös tuleville sukupolville.

Keskustelu