Rattijuoposta aina ilmoitus poliisille

Pikkujouluaika alkaa olemaan kuumimmillaan ja tahti vain kovenee parin seuraavan viikonlopun aikana. Pikkujoulukulttuuriin kuuluu monesti myös alkoholin nauttiminen, joka taas näkyy rattijuoppojen määrän kasvuna.

Toimintaohje pikkujoululiikenteeseen pitäisi olla selvä jokaiselle. Jos pikkujouluissa ottaa vettä väkevämpää, niin sen jälkeen ei ajeta autolla edes sentin vertaa. Valitettavasti tämä hyvin yksinkertainen ohje tahtoo monelta unohtua. Tai sitten asian suhteen ollaan välinpitämättömiä, joka on vielä unohtamista vaarallisempi asenneongelma.

Liikenneturva kysyi viime kesänä suomalaisten kokemuksia tilanteessa, jossa joku henkilö aitoo lähteä ajamaan autoa humalassa. Puolet vastanneista kertoi joutuneensa vastaavaan tilanteeseen. Neljäsosa oli miettinyt, että onko henkilö ajokunnossa, mutta ei ollut tehnyt asialle mitään. Viidesosa oli kertonut ilmoittavansa poliisille ja yhtä moni oli estänyt ajamaan lähdön ottamalla avaimet pois tai puhumalla. Joka kahdeksas kertoi soittaneensa hätäkeskukseen kun rattijuopoksi epäilty oli lähtenyt ajamaan.

Rattijuoposta poliisille ilmoittaminen ei ole milloinkaan turha toimenpide. Valtaosa rattijuopoista saadaan kiinni juuri ilmoitusten perusteella. Siksi asiaan kannattaa puuttua rohkeasti aina kun sellaisen sattuu huomaamaan.

Rattijuoppo leikkii hengellä, aina myös omallaan mutta valitettavan usein myös jonkun toisen.

Kommentoi