Pessimisti ei pety mutta saattaa kuolla aikaisemmin

Kari-Pekka Issakainen

Kolumni

Otetaan tähän alkuun muutama kulunut latteus: Elämä on sarja epäonnistumisia, joka lopulta päättyy kuolemaan. Siksi lienee kaikkein järkevintä painaa leuka rintaan ja käydä kohti uusia pettymyksiä. Sllä niin on kuin sanotaan, että pessimisti ei pety koskaan.

Pessimisti nimittäin sairastuu muita herkemmin ja kuolemaan se päättyy pessimistinkin maallinen taivallus, ainakin sitten aikanaan. Nyt tälle kaikelle on myös tieteellinen perusta. Tampereen yliopistossa viime perjantaina tarkastetun väitöskirjan mukaan pessimismi on merkittävä riskitekijä sepelvaltiotaudin synnylle ja sen aiheuttamalle kuolleisuudelle.

Jotain tällaista kunnon pessimisti on luonnollisesti osannut myös odottaa.

Lääketieteen lisensisaatti Mika Pänkäläisen tutkimuksessa seurattiin noin reilun kymmenen vuoden ajan noin 3 000 päijäthämäläistä 52 – 76-vuotiasta miestä ja naista. Sen jälkeen Tilastokeskuksen kuolisyytilastoja seurattiin vielä vuoden 2013 loppuun saakka. Lisäksi tietoa kerättiin kyselylomakkeilla, verikokeilla ja terveystarkastuksilla. Tutkimuksessa selvisi, että pessimistisillä miehillä oli yli nelinkertainen riski sairastua sepelvaltimotautiin vähiten pessimistisiin verrattuna. Pessimistisillä oli myös yli kaksinkertainen vaara kuolla sepelvaltiomautiin vähiten pessimistisiin verrattuna.

Vaikka tutkimuksessa oli mukana päijäthämäläisiä niin ei tarvitse olla kovin paha pessimisti sanoakseen, että taatusti sama pätee myös meihin savolaisiin. Elämä on lopulta kuolemaksi ja pessimismi pahimmillaan vain jouduttaa sen kohtaamista.

Tietenkään pelkkä pessimismi ei ole kuolemaksi vaan enemmän riskiä kasvattavat siihen liittyvät asenteet. Tutkimuksessa selvisi, että pessimistit söivät sydän- ja veritautiriskin kannalta epäterveellisesti, eivätkä he onnistuneet, tai edes yrittäneet muuttaa ruokailutottumuksiaan yhtä usein kuin muut.

Tähänkin pessimisti sanoisi, että eihän se ruokailutapojen muuttaminen kuitenkaan lopulta mitään hyödytä. Manan majoille täältä on jokaisen lopulta lähdettävä.

Pessimismi tarkoittaa huonojen asioiden näkemistä kaikkialla ja kaikessa. Samalla se tarkoittaa oletusta, että asiat jatkuvasti pahenevat ja menevät huonompaan suuntaan. Kaikkitietävän Wikipedian mukaan pessimismi on elämänkatsomuksena synkkä ja tarkoittaa taipumusta nähdä asiat yksinomaan synkässä valossa.

Filosofiassa pessimismi merkitsee näkemystä, jonka mukaan asiat menevät jatkuvasti huonompaan suuntaan. Ilmeisesti termiä käytti ensimmäisen kerran kirjalija Samuel Taylor Coleridge vuonna 1795. Synkimmäksi luonnehdinnaksi näkemyksestä on sanottu sitaattia Sofokleen Oidipuksesta: Paras olisi ihmisen olla syntymättä ollenkaan. Tai jos heti päivänvalon nähtyään voisi ryömiä takaisin sinne mistä on tullutkin, niin sekin vielä menettelisi.

Pessimismi on luonteenpiirre. Siksi siitä eroon pääseminen on vaikeaa. Pessimistinkin on syytä muistaa, että lopulta vain asenne ratkaisee. Aina. Ja kaikessa.

Pienimuotoinen ja kevyt synkistely on monesti arkipäivän huumoria. Mutta kun pessimismi vie valon elämästä, niin siinä ei ole mitään lystiä. Silloin elämä on yhtä loputonta marraskuista pimeyttä vuoden jokaisena päivänä.

Keskustelu