Itsenäisyyttä täytyy muistaa arvostaa

Suomi itsenäistyi Venäjästä 6. joulukuuta 1917, eli huomenna perjantaina vietetään itsenäisyyspäivää. P.E. Svinhufvudin johtama senaatti antoi Suomen itsenäisyysjulistuksen joulukuun 4. päivänä 1917 ja eduskunta hyväksyi sen joulukuun 6. päivänä äänin 100-88.

Joulukuun 6. päivää on vietetty itsenäisyyspäivänä laajemmin vuodesta 1919 lähtien. Silloin valtioneuvosto määräsi sen vapaapäiväksi valtion virastoissa, kouluissa ja tuomioistuimissa. Kymmenen vuotta myöhemmin, eli vuonna 1929 päivä säädettiin lailla yleiseksi palkalliseksi vapaapäiväksi.

Suomen itsenäisyyspäivä on valtiollinen juhla, jonka juhlimisessa on hyvin vakiintuneet ja perinteiset rakenteet. Arvokkuus ja vakavamielisyys kuuluvat itsenäisyyspäivän viettämiseen, koska siihen liittyy sodan ja kaatuneiden muisteleminen.

Sodassa ei ole mitään hyvää, eikä sitä tule missään tilanteessa ihannoida. Sen sijaan sodan kauhut kokeneita ja sen läpikäyneitä veteraaneja täytyy arvostaa. Samalla sodassa kaatuneita täytyy muistella, sillä ilman heidän työtään Suomi ei olisi nykyisenlainen. Jokaisen meistä on syytä muistaa, että itsenäisyys ei ole itsestäänselvyys, vaan se on vaatinut myös paljon surua ja kärsimystä. Sotiemme veteraanien määrä vähenee jatkuvasti, mutta muistot eivät saa himmetä viimeisen iltahuudon kajahdettua. Sen olemme heille velkaa.

Kommentoi