Nyt on sydäntalvi vaikka lunta on vain väriksi

Ulos katsomalla huomaa, että J.H. Erkon joululaulun sanat ”No, onkos tullut kesä nyt talven keskelle” ovat tulleet todeksi myös suomalaisessa luonnossa. Vaikka kalenterin mukaan parhaillaan eletään sydäntalven hetkeä, niin luonto tuntuu puskevan jo täyttä kevättä. Vanhan suomalaisen ajanlaskun mukaan vuosi jakaantui kahteen puolikkaaseen, eli kesään ja talveen. Ensimmäinen talvipäivä, eli talviyö, alkoi 14. lokakuuta ja ensimmäinen suviyö vastaavasti alkoi 14. huhtikuuta. Niiden välissä oli 13. tammikuuta talvennapa eli sydäntalvi ja keskikesä puolestaan 13. kesäkuuta.

Suomessa termisistä vuodenajoista pisin on talvi, mutta esimerkiksi eteläisessä Suomessa ei voida vieläkään puhua termisestä talvesta. Viime vuosi oli viides poikkeuksellisen lämpimien vuosien sarjassa ja maailmanlaajuisesti toiseksi lämpimin koskaan mitattu vuosi, kertoo ilmastonmuutospalvelu Copernicus Climate Change Service (C3S). Euroopassa kaikki vuodenajat olivat tavallista lämpimämpiä ja kesä ja syksy olivat mitatuista neljänneksi lämpimimmät.

Säästä nauttivat enemmän nyt sellaiset, jotka pitävät vähemmän lumesta ja pakkasesta. Sen sijaan esimerkiksi suksikauppa tökkii pahasti, eivätkä muutkaan talvivarusteet löydä kovin helposti ostajia. Talviurheilijat ovat kohta helisemässä kun vesisateet ovat huuhtoneet ladut mennessään. Vuodenajat ovat rikkautemme, toivottavasti niitä on myös tulevaisuudessa.

Keskustelu