Pieksämäellä ei ole varaa menettää Big Wheelsiä

Tara McLees

Kolumni

Viime torstain lehdessä kerroimme, että Pieksämäen suurtapahtuma Big Wheelsin tulevaisuus paikkakunnalla on vaakalaudalla. Tämä johtuu siitä, että Pertinkujan kaava aiheuttaa päänvaivaa tapahtumajärjestäjille, ja kaupungin majoituskapasiteetti on mikä on. Tosin tähän viimeiseen saimme niin ikään torstain lehdestä lukea varsin hyviä uutisia.

On ollut ilahduttavaa huomata, miten majoitustarjonta kaupungissa on kokenut piristysruiskeen. Tämä tietää hyvää mahdollisille tuleville tapahtumille, mutta Big Wheelsin tilannetta se ei vielä pelasta.

Tapahtumajärjestäjät ovat ymmärrettävästi kovan paineen alla. Tämän kokoisen tapahtuman järjestelyt kun eivät ole mikään pikkujuttu, eivät lähellekään. Parasta olisi, että tapahtumalla olisi tiedossa jonkinlainen jatkuvuus muidenkin mielestä, kuin vain itse tapahtumajärjestäjien.

Näin ei kuitenkaan tunnu olevan Pieksämäellä. Jostain syystä Big Wheelsin kokemat haasteet tuntuvat paisuvan vuosi vuodelta. Ulospäin tämä näyttää siltä, että tapahtumaa ei arvosteta tarpeeksi päättäjätasolla, eikä tapahtuman säilyttämisen eteen haluta tehdä tarpeeksi.

Sitä voisi näin maallikkona kuvitella, että tämä olisi jo imago-kysymys kaupungille. Jos Pieksämäestä tiedetään nykypäivänä ainakin asema, niin heti kannoilla tulee Big Wheels.

Valitettava tosiasia on, että mikään tapahtuma tai yritys ei pysy paikkakunnalla, jos sen toiminnan jatkuminen on epävarmaa. Näin kävi jo Solmubluesille. On täysin ymmärrettävää, ettei Big Wheelsinkään toimijat voi tehdä minkäänlaisia pidemmän linjan suunnitelmia, koska edes tapahtumapaikasta ei ole täyttä varmuutta.

Tässä kohtaa herääkin kysymys, että tarvitseeko Pieksämäki todellakin kerrostaloja tai muuta rakentamista kaupungin paraatipaikalle käytöstä poistetun kaupungintalon paikkeille? Olkoonkin vain, että Big Wheelsin kohdalla on kyse vain yhdestä viikonlopusta, jolloin tuota paikkaa tapahtumalle tarvitaan.

Mutta entä muut tapahtumat, tulevat tai jo olemassa olevat? Mitäpä jos kaava-alueelle luotaisiinkin suurempia yleisötapahtumia palveleva alue. Esimerkiksi Big Wheelsissä käyvät ulkopaikkakuntalaiset toteavat vuosittain, miten hieno paikka meillä on tapahtumajärjestämiselle keskellä kaupunkia! Monessa muussa kaupungissa alue olisi jo tumpattu täyteen rakennuksia.

Eikö nyt olisi hyvä tilaisuus Pieksämäellä toimia juuri päinvastoin kuin muualla, ja tarjota tekijöille areena ulkoilmatapahtumien järjestämiselle?

Mitä jos todella käy niin, että Big Wheels siirtyy muualle? Mietitään hetki heinäkuuta, kauniita kesäpäiviä ja kesälomaa. Ja mietitään nyt sitä, että Pieksämäen tapahtumakalenterista puuttuu Big Wheels. Ei tule autoja, ei tule ihmisiä, ei käytetä palveluita eikä nähdä paraatia. Lehdistä luemme, miten Big Wheelsiin on virrannut porukkaa ja autoja toisella paikkakunnalla, katselemme iloisia kuvia ja luemme paikallisten yrittäjien suitsutusta siitä, miten iloisia he ovat tällaisesta hienosta tapahtumasta, joka heidän kaupunkiinsa on saatu.

Näin tulee jo tapahtumaan Savonsolmu Bluesin kohdalla.

Osa pieksämäkeläisistä alan harrastajista matkustaa taatusti tapahtuman mukana yleisöksi, mutta onko se todella sama asia?

Keskustelu