Koronan suhteen on syytä varautua ja olla varuillaan

Kari-Pekka Issakainen

Kolumni

Koko maailma on nyt varpaillaan uuden koronaviruksen syystä ja sen vuoksi. Ihan äkkiä ei tule mieleen vastaavaa tilannetta, että esimerkiksi kokonainen maa ja kansakunta olisi määrätty karanteeniin.

Juuri niin on nyt tehty Italiassa, jossa koko maata koskevat liikkumisrajoitukset astuivat voimaan maanantain ja tiistain välisenä yönä. Poliisit ja sotilaat valvovat ihmisten liikkumista ja matkustaminen on sallittua vain kiireellisten työhön tai terveyteen liittyvien syiden takia. Rajoitukset ovat voimassa lähes kuukauden ajan. Ja siinä kuukaudessa ehtii tapahtua paljon, suuntaan jos toiseenkin.

Uskallan ounastella ja valistuneesti arvailla, ettei se myöskään jää viimeiseksi tapaukseksi tässä näytelmässä. Koronavirus on sen verran vikkelä ja vekkuli leviämään, että uusia ja nykyistä kovempia rajoituksia tavallisten kansalaisten elämään tulee jatkossa eri puolilla maailmaa, ehkäpä myös Pieksämäellä. Sillä tavalla koronavirus tietyllä tavalla yhdistää kaikkia kansakuntia, vaikka se samalla myös erottaa ja käytännössä eristää ihmisiä toisistaan ja muusta maailmasta.

Suomessa tilanne on pysynyt tolkun, eli toisin sanoen rauhallisen suhtautumisen rajoissa. Ainakin vielä. Mutta ei välttämättä kovin pitkään. Valmiutta koronaviruksen kohtaamiseen ja sen nopeaan leviämiseen on nostettu esimerkiksi yrityksissä, kouluissa ja laitoksissa. Esimerkiksi mahdolliseen etätyön tekemiseen on varauduttu jo etukäteen. Parempi on katsoa etukäteen kuin katua silloin kun se käytännössä on liian myöhäistä.

Monen kuulee sanovan, että sehän nyt on vain sellaista flunssaa. Sellainen se monelle onkin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan uuden koronaviruksen COVID-19 aiheuttamaa tautia on havaittu lapsilla ja nuorilla vähän ja heillä oireet ovat olleet lieviä. Sen sijaan koronaviruksen riskit vanhuksille ja riskiryhmiin kuuluville ovat muita suuremmat, ja juuri heitä tulee suojella sairastumiselta mahdollisimman tehokkaasti. THL muistuttaa, että virus aiheuttaa useammin vakavia oireita ikääntyneille ja niille, joilla on jo jokin muu perussairaus, kuten diabetes, sydänsairaus tai keuhkosairaus.

Siksi esimerkiksi mummon ja ukin luona käymistä on syytä välttää jos olet vähääkään sairas tai edes flunssaisen oloinen. Parempi on kysellä kuulumiset puhelimen välityksellä tai esimerkiksi sosiaalisen median kautta.

Savossa tartuntoja ei ole vielä ruuhkaksi asti, mutta tilanne saattaa muuttua nopeasti. Siksi on vain ajan kysymys milloin koronavirus saapuu myös Pieksämäelle. Testilaitteiden saaminen maakuntiin nopeuttaa ja helpottaa testaamista, sillä esimerkiksi Essoten alueella tällä hetkellä kerättävät näytteet toimitetaan tutkittavaksi Huslabiin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin. Omat koronavirustestaukset pystytään aloittamaan Mikkelin keskussairaalassa ehkä jo ensi viikolla.

Koronan suhteen täytyy edelleen pitää tolkku mielessä. Panikointi ei kannata, eikä siihen ole syytäkään. Mutta varovainen täytyy olla ja tilanteeseen on syytä varautua THL:n ohjeiden mukaisesti.

Keskustelu