Hamstraamisen jalo taito korostuu koronan vuoksi

Tara McLees

Kolumni

Torstaina moni suomalainen kuunteli korvat höröllään hallituksen tiedotustilaisuutta koronavirusepidemian leviämisen varotoimenpiteistä. Oletuksena toki oli, että yleisötapahtumiin tulee rajoituksia ja Suomeen muualta matkustavat joutunevat karanteeniin.

Silti suoran lähetyksen äärellä moni yllättyi. Onhan se eri asia olettaa, että jotain ehkä tapahtuu kuin todella kuulla se.

Suomalaisissa nousi välittömästi myös pienoinen paniikki. Miksei hallitus tee enempää? Monen muun taudin kohdalla on jo ehditty huomata, että tänne pohjolaan virukset leviävät muuta maailmaa hitaammin, joten nyt olisi monen mielestä aika tarttua järeämpiin toimenpiteisiin.

Järeät toimenpiteet otettiin kuitenkin kansan keskuudessa käyttöön varsin nopeasti. Hamstraaminen nimittäin alkoi välittömästi tiedotustilaisuuden jälkeen.

Moni kauppias on yllättynyt siitä, miten paljon ja millaisella vauhdilla ihmiset hamstrasivat tavaraa jo torstaina. Etenkin vessapaperi teki hyvin kauppansa.

Kieltämättä itse en ensimmäisenä ajatellut juuri vessapaperia, kun aloin pohtia perheemme kauppalistaa. Mutta tarkemmin ajateltuna voisin kyllä itsekin muutaman ylimääräisen säkin tässä tilanteessa kotiini jemmata.

Mutta mitä muuta ihmiset sitten hamstraavat?

Ainakin hernekeittopurkit ja tonnikala näyttivät tekevän kauppansa jo torstaina Pieksämäen kaupoissa. Täällä ei vielä tuolloin voinut puhua varsinaisesta hamstraamisesta, mutta nyt jo melkein voi.

Vaikka pääministeri Sanna Marin totesikin torstaina iltasella, että kaupoista saa ruokaa huomennakin, ei moni suomalainen jaksa uskoa tähän.

Kollegani totesi eilen perjantaina aamupalaveripöydässä, että hän ei oikeastaan koskaan käytä ostoskärryjä, mutta tänään hän aikoo ne ottaa. Kollegani on perusluonteeltaan sellainen ihminen, joka ei hirveästi asioista hätkähdä.

Radiossa pohdittiin eilen, että mitkä viisi asiaa hamstraisit, jos lupa olisi vain muutamaan tuotteeseen.

Tällainen ajatusleikki kuulostaa ehkä hieman turhalta tässä tilanteessa, mutta jos asiaa ajattelee tarkemmin, ei se tunnukkaan enää niin turhalta.

Jokaisella meillä on sellaisia arjen perustuotteita, joita ilman on vaikea elää. Vessapaperi lienee yksi niistä, ja siitäpä tämä hamstrausinto ehkä johtuukin.

Ehkä tässä tilanteessa olisikin hyvä miettiä, mitä tuotteita ilman pärjään varmasti ja jättää ne kauppaan. Jollekin muulle ne saattavat nimittäin nousta viiden tärkeimmän listaan.

Helsingissä asuva siskoni kertoi jo alkuviikosta hommanneensa kahden viikon ruokatavarat kotiinsa varmuuden vuoksi. Hän kertoi myös, että pääkaupunkiseudulla korona-tilanne näkyy todella selvästi kaduilla, kaupoissa ja vielä tuolloin järjestetyissä tapahtumissa.

Yleisössä porukka istui maskit naamalla, ja bussissa yskivän tai aivastavan henkilön ympäriltä kaikkosi väki välittömästi.

Kauppojen käsidesihinnat pompsahtivat jokin aika sitten todella korkeiksi.

Päivien kuluessa ja uusien tautitapausten ilmetessä on vaikea yrittää suhtautua tilanteeseen rauhallisesti. Perheelle pitää saada ruokaa, perussairaudet tarvitsevat lääkitystä ja yhteiskunnan pitää pystyä muutenkin pyörimään mahdollisimman tehokkaasti ilman kaaosta.

Keskustelu