Poikkeustila koskettaa nyt aivan jokaista

Valmiuslain käyttöönotto eteni eduskunnassa tiistaina vauhdilla. Hallitus totesi yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa Suomen olevan poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi. Hallitus linjasi maanantaina lisätoimenpiteitä, joiden tarkoitus on hidastaa koronavirustartuntojen leviämistä sekä suojella riskiryhmiä. Nämä linjaukset ovat voimassa pääsiäisen yli, eli 13. huhtikuuta saakka. Niiden kanssa meidän on vain elettävä.

Valmiuslaki ja poikkeusolot vaikuttavat jokaisen suomalaisen elämään tavalla tai toisella. Viranomaisten ohjeita ja määräyksiä on syytä noudattaa, vaikka saattavat tuntua vähäpätöisiltä ja joutavilta. Oleellisinta kaikessa on, että vallitsevasta tilanteesta päästään jossain vaiheessa yli mahdollisimman vähillä vahingoilla. Läheisiä ei saa epidemian aikana unohtaa, vaikka tapaamisia on syytä ohjeistuksen mukaan syytä välttää. Nykyinen teknologia onneksi mahdollistaa monimuotoisen yhteydenpidon esimerkiksi isovanhempien ja lasten perheiden kesken.

Jo tässä vaiheessa on selvää, että talous joutuu koronaepidemian vuoksi koville. Isommat yritykset pärjäävät varmasti vähemmillä vaurioilla, mutta pienemmillä yrityksillä voi olla vaarassa koko toimeentulo. Kuluttamista ei tarvitse unohtaa poikkeusoloissakaan, koska sillä pidetään Suomi pyörimässä. Nyt jos koskaan on aika suosia paikallisia tuotteita ja palveluja.

Keskustelu