Nyt on aika auttaa – ja moni tekeekin juuri niin

Tara McLees

Kolumni

Vallitseva koronavirus-epidemia ja hallituksen julistama valmiuslaki ovat panneet ihmisten arjen sekaisin. Ensimmäinen etäkoulupäivä sujui hyvin, mutta ei ilman ongelmia. Moni etätöissä oleva vanhempi on myös uuden edessä. Yhtäaikaa pitää olla tehokas työntekijä, valvoa lasten koulutehtävien tekemistä, seurata wilma-sovellusta, tehdä päiväruoka koululaisille ja yrittää seurata ainakin jonkin verran live-lähetyksiä ja uutisointia tilanteen etenemisestä.

Opettajille sietää jo tässä vaiheessa nostaa hattua ja korkealle. Opettajan työssä läsnäolo on tärkeä osa työtä, joten näissä poikkeuksellisissa oloissa opettaminen on tästäkin näkökulmasta katsottuna erittäin haastavaa.

Lapsilta ja nuorilta puolestaan vaaditaan keskittymistä ja vastuunottoa aivan uudella tavalla. Vaikka arki nyt rytmittyykin eri tavalla kuin koulujen toimiessa normaalisti, täytyy koulutyölle löytyä sija tässä uudessakin tilanteessa.

Moni riskiryhmään kuuluva kaipaa nyt toden teolla apua. Naapuriapu tuntuukin levinneen kulovalkean tavoin myös Pieksämäellä. Sosiaalisen median jo lähtökohtaisesti hyvällä asialla olevissa ryhmissä on aloitettu korona-apu rinkejä, ja moni ilmoittaa myös julkisissa päivityksissä tarjoavansa apua.

Kontiopuistossa eräs äiti lupaa jakaa päiväruoka-annoksen vaikka joka päivä sitä tarvitsevalle. Tarvitsijoita onkin jo ilmoittautunut.

Erilaiset tavat auttaa kukoistavat. Kauppa-apu on monelle ikäihmiselle nyt korvaamatonta, kun itse ei uskalla lähteä ihmisten ilmoille edes pieneksi hetkeksi.

Kaupoissa tarjotaan riskiryhmiin kuuluville etuajo-oikeutta ostosten tekemiseen aamuisin ennen varsinaista kaupan avaamista.

Myös esimerkiksi Kirpputori Feria päästää riskiryhmiin kuuluvat ostoksille aamusella ennen muita. Lelupuoti Nallukka puolestaan on aloittanut tuotteidensa kotiinkuljetuksen.

Myös moni paikallinen ravintola kantaa kortensa kekoon. Kotiinkuljetuspalveluita on viime päivien aikana lisätty huimasti, ja kukkakaupat tuovat edelleen ihmisille iloa kotiinkuljetuksena.

Myös julkisuuden henkilöt kantavat oman kortensa kekoon, vaikka esimerkiksi luovalla alalla eletään koronavirus-epidemian rajotteiden vuoksi karmaisevaa aikaa.

Esimerkiksi kirjailija Sofi Oksanen lupaa vastata koululaisten kirjallisuuteen liittyviin kysymyksiin live-lähetyksissä Instragramissa.

Vesterinen yhtyeineen veti live-keikan tyhjälle yleisölle viime viikon lauantaina.

Moni tubettaja järjestää live-lähetyksissään erilaisia tehtävätuokioita ja esimerkiksi yhteisiä kokkaushetkiä.

Muusikot lähettävät keikkoja Vesterinen yhtyeineen tapaan live-lähetyksinä, ja lapsille suunnattuja ohjelmia, kirjoja, elokuvia ja pelejä on vapaasti jaossa.

Neljän seinän sisälle pyritään keksimään monenlaista mukavaa puuhaa tylsyyden tappamiseksi.

Kannattaa myös muistaa, että ulkoilu on vallitsevassakin tilanteessa enemmän kuin sallittua. Ainakaan toistaiseksi Pieksämäellä ei ole kerrottu lenkkipolkujen, laavujen ja ulkoilureittien ruuhkautumisesta.

Jälleen kerran voimme pieksämäkeläisinä olla iloisia siitä, että asumme nimenomaan täällä Pieksämäellä.

Keskustelu