Maaliskuu jo maata näyttää, tiet tukkii ja ojat täyttää

Jorma Kovalainen

Kolumni

Tiesi vanha sananparsi lähes oraakkelimaisesti. Mielestäni myös nykyiset kansanviisaat ja päättäjät ovat toimineet tämän hetkisen tiedon valossa hyvin. Perustuslailliset oikeudet ovat tärkeitä, tärkein niistä on oikeus pysyä hengissä. Siksi valmiuslain pitää mahdollistaa normaaliaikoja nopeampi päätösten teko. Viilataan ja höylätään pykäliä, kuten sote-uudistusta, sitten normaaliaikana. Tarvittavat korjaukset valmiuslakiin kannattaa tehdä, kun se ei ole käytössä.

Hyväksyn nurkumatta säännöt ja rajoitukset. Aivojeni sopukat eivät kuitenkaan lakkaa tarkastelemasta tilannetta toiseltakin kantilta.

Kaupat ovat tätä kirjoittaessani normaalisti auki. Yhdellä kauppareissulla katselin taas viljasiiloja ja aloin muistella niiden alkuperäistä tarkoitusta Valtion viljavarastona.

Suomessa on 1993 alusta ollut käytössä erilaisten tarvikkeiden turvavarastointiohjelma. Kävin tutkimassa tuota viimeksi 2018 päivitettyä dokumenttia. Uskon vilpittömästi, että elintarvikkeet ja lääkkeet riittävät ihan normaaliaikojen tapaan. Huoltovarmuuskeskuksen varasto avattiin historiallisesti terveydenhuollon varustepulan takia. Aloin miettiä, mitähän muita nämä tarpeelliset, turvavarastoitavat tavarat asetuksen mielestä ovat?

Helpotus oli suuri kun huomasin, että heti yli 150 otsikkorivin toisena on paahtamaton kahvi.

Lajiketta ei tarkemmin määritelty, mutta toivoisin sen olevan sellaista josta tehdään vaaleapaahtoinen Presidentti. Jos näin ei ole, niin vaihdon voisi tehdä varastoja päivitettäessä. Tummaan paahtoon käytettäviä suklaanmakuisia, ja varsinkaan espressopapuja joukkoon ei tarvitse sotkea. Lattea ja cappuccinoa en laske kahvien joukkoon.

Toinenkin huolen aihe osoittautui turhaksi. Sanomalehtien painamiseen tarvittava painoväri ja painovärien pigmentit kuuluvat turvavarastoitaviin tuotteisiin. Leppoisat aamuhetket näyttäisivät olevan turvattuja kaikissa olosuhteissa.

Henkilökohtaisella tasolla epidemian vaikutukset ovat olleet toistaiseksi vähäisiä. Eläkeläiselon vaihteluksi teen 10 päivää kuukaudessa etätöitä, joita tein jo vuosikaudet enimmäkseen ja työuran viimeiset vuodet pelkästään.

Kirjaston sulkeutuminenkaan ei aiheuttanut suurempaa kolausta. Kotikirjastosta löytyy luettavaa vuosikausiksi. Kaikki Beatles-albumit ovat vinyyleinä tallessa. Niistä tosin katselen vain kansia, kuuntelu hoituu CD-levyiltä.

Mitään ylimääräistä varastointia emme ole tehneet. Osalla ihmisistä on ollut vaikeuksia ymmärtää, että varautuminen on eri asia kuin hamstraus. Kaikkien kannattaa lukea Veikko Huovisen kirja Hamsterit. Siinä varaudutaan tulevaan talveen hankkimalla runsaasti hyödykkeitä, mutta siten, että se ei ole missään vaiheessa keneltäkään pois.

Vaimon kanssa voimme lenkkeillä ihan sääntöjen puitteissa. Normaaleilla poluillamme ei ole tungosta ollut, riittävää turvaetäisyyttä on kohdattavien kanssa helppo noudattaa. Ei niiden kanssa ole ennenkään halimaan alettu. 25.3 näimme Pieksänjärvellä joutsenparin ja kaksi hanhioletettua. Pikkulintujen viserrystä kuuluu ja tikat rummuttelevat ahkerasti; Neiti Kevät on tullut kaupunkiin. Kannatan pysyvää kesäaikaa ja uskon, että ennen seuraavaa kellonkääntöä on muutenkin normaaliaika.

We Can Work It Out, Kyllä Tästä Selvitään.

Kirjoittaja on Jorma Kovalainen, tässä asiassa optimisti.

Keskustelu